CDA

Maxime Verhagen: Conferentie is stap naar veiliger Afghanistan

De grote internationale betrokkenheid en de gezamenlijke wens om in Afghanistan en de regio te werken aan veiligheid en opbouw is grote winst. Dat liet minister Verhagen gisteren weten na afloop van de Afghanistantop.

De grote opkomst van meer dan 70 landen en 16 delegaties demonstreert een nieuwe politieke betrokkenheid bij Afghanistan. Ook landen uit de regio van Afghanistan, waaronder Iran gaven aan bij te willen dragen aan het herstel van Afghanistan.

De geïntegreerde aanpak van Nederland in de Afghaanse provincie Uruzghan kreeg veel van de waardering op de conferentie. In de slotverklaring van de conferentie werd deze aanpak omarmd. Het gaat daarbij om een combinatie van politieke initiatieven, ontwikkelingssamenwerking en militair optreden om de opbouw te stimuleren. In de slotverklaring werd ook gepleit voor een actievere rol voor de Verenigde Naties bij de opbouw van Afghanistan.

âAls we over een aantal jaar een veiliger Afghanistan zien en als de Afghanen zélf voor de veiligheid en opbouw van Afghanistan kunnen zorgen, dan is deze conferentie geslaagd. Vandaag zijn we daarmee begonnen.â aldus Verhagen.

Nederland heeft veel lof geoogst voor de conferentie, die binnen drie weken werd georganiseerd. Verhagen bedankte alle betrokkenen voor hun âinspanningen, die geleid hebben tot het resultaat waarop was gehoopt.â

---