CDA

Sterk: Stop registratie tweede nationaliteit

Er moet een einde komen aan de praktijk dat gemeenten ongevraagd de tweede nationaliteit van kinderen uit een gemengd huwelijk registreren. CDA-kamerlid Mirjam Sterk zal, samen met de PvdA, een initiatiefwetsvoorstel indienen die dit moet tegengaan.

Kinderen met een deels Marokkaanse of Turkse achtergrond worden door bestaande regels automatisch met hun tweede nationaliteit opgenomen in de gemeentelijke basisadministratie (GBA), ook als hun ouders dat niet willen. âNiet de ambtenaren bepalen of een kind een dubbele nationaliteit moet krijgen, maar de oudersâ, vindt Sterk. âMensen hebben daar gewoon last van. En door de toename van het aantal gemengde huwelijken wordt dit probleem alleen maar groter.â

De Tweede Kamer hield deze week een spoeddebat, nadat was gebleken dat ambtenaren een nieuwe Marokkaanse wet naleven. Nederlandse kinderen die volgens die wet Marokkaan zijn, worden ongevraagd door Nederlandse ambtenaren zo geregistreerd in de GBA. Staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) heeft aangegeven te zullen onderzoeken wat de gevolgen zijn van de wetswijziging in Marokko.
---