Partij van de Arbeid

Minister Cramer voert 'schone-lucht premie' in

03-04-2009 04:19

Minister Cramer heeft met RAI Vereniging, BOVAG en AutoRecycling Nederland (ARN) een akkoord bereikt over een sloopregeling voor oude auto's. Bezitters van een oude personenauto krijgen 750 of 1000 euro als zij hun oude auto laten slopen en inruilen voor een nieuwere en schonere.

Voor oude bestelauto's geldt een premie van 1000 of 1750 euro. De regeling gaat zo snel mogelijk van start en eindigt als het budget op is.

Gezondere lucht
Minister Cramer is tevreden over de sloopregeling: 'Deze schone-luchtpremie is goed nieuws voor zowel de economie als het milieu. Mensen kunnen nu hun oude vervuilende auto's met een extra vergoeding inruilen voor een schoner model. Dit zorgt voor gezondere lucht in ons land.'

Schonere voertuigen
Het Rijk stelt 65 miljoen euro beschikbaar voor de regeling. De autobranche draagt bij de start 20 miljoen euro bij uit het fonds van ARN. Daarnaast heeft de autobranche nog 10 miljoen euro gereserveerd. De verwachting is dat door de sloopregeling zo'n 100.000 oude vervuilende auto's en bestelauto's worden ingeruild voor een nieuwer en vooral schoner voertuig. De nadruk ligt daarbij op het terugdringen van de uitstoot van fijn stof en stikstofoxiden.

Voor meer informatie is de website www.nationalesloopregeling.nl.