Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Grote verschillen in temperatuur
3 april 2009 - Op veel plaatsen in ons land liggen de temperaturen vanmiddag tussen 20 en 22 graden. Ook in De Bilt is het de eerste warme dag van het jaar. Volgende week kan er nog een volgen, maar het standvastige en zonovergoten weer raken we kwijt (Verder Lezen- Meerdaagse verwachting).
Pollenkrans in stuifmeelkorrels van een sparreboom in de zon (foto: Peter Paul Hattinga Verschure, Deventer)

In de Belgische Kempen werd donderdag al ruim 20 graden gemeten, terwijl het westen en zuidwesten van Duitsland 23 graden haalde. In ons land is het vanmiddag op veel plaatsen warm. Alleen vlak aan zee is het minder aangenaam: Vlissingen meldt in de mist zelfs 8 à 9 graden (zie actuele waarnemingen onder Verder lezen).

Eerste warme dagen
De eerste warme dag (met 20,0 graden of meer) valt meestal in april. Uitzonderingen waren 1961 en 1990 toen De Bilt al op 17 maart boven de 20 graden uitkwam en 1983 toen dat op 31 mei gebeurde. Vorig jaar was 26 april de eerste warme dag in De Bilt.

Het KNMI telt in april normaal 2 warme dagen, maar soms is het in deze maand al meer dan een week achtereen warm. Bijzonder was april 2007 met op verschillende plaatsen liefst 14 warme dagen en 8 zomerse dagen met meer dan 25 graden (zie Nader Verklaard-warme dagen).

Stuifmeel
Door het zonnige en warme weer is ook het stuifmeelseizoen begonnen. Stuifmeelkorrels kunnen net als ijskristallen in het zon aanleiding geven tot haloverschijnselen, zoals een pollenkrans. Peter Paul Hattinga Verschure, expert op het gebied van optische verschijnselen, verzamelt de waarnemingen voor de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (zie ook Externe links- Pollennieuws, VWK en Natuurkalender).

---

Eerste uitgave: 13-03-09