Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Wybe Pol en Bobby Schakelaar zijn
Tweewielertechnici van het Jaar 2009

Wybe Pol en Bobby Schakelaar mogen zich Fietstechnicus en Bromfietstechnicus van het Jaar 2009 noemen. Zij waren de winnaars van een zeer spannende finalequiz bij Innovam, die het slotstuk was van de verkiezing Tweewielertechnicus van het Jaar. Behalve `de eeuwige roem' nemen zij zeer aantrekkelijke prijzen mee naar huis.

De tien finalisten, die waren overgebleven na een theorietoets in de voorronde en praktijkopdrachten tijdens de halve finale, beleefden op 30 maart een zenuwslopende middag bij kennis- en opleidingscentrum Innovam in Nieuwegein. Presentatrice Chimène van Oosterhout leidde hen energiek door de vragen, die hun vakkennis stevig op de proef stelden.

Wybe Pol van Fietsplus Anjo Jager in Assen nam als enige van de fietsfinalisten voor het eerst deel aan de technicusverkiezing. Op zijn zege reageert hij heel nuchter: "Totaal onverwacht, je doet gewoon je best, het is spannend en dan ineens blijk je winnaar te zijn." En Wybe ziet gelijk ook een ander aspect van deze kroon op zijn werk. "Dit zal vast veel reclame voor onze zaak opleveren."

Ook Bobby Schakelaar is uiteraard erg blij met zijn overwinning. Hij verdedigde als winnaar van 2007 zijn titel. "Ze zeggen wel eens dat winnaar blijven moeilijker is dan winnaar worden. En dus ben ik heel blij dat ik opnieuw eerste ben. Ik verheug me nu al weer op de gastlessen". Het certificaat dat bij de titel hoort, krijgt een prominente plek in het familiebedrijf Schakelaar Tweewielers in Zwolle, waarvan Bobby de derde generatie is.

Wim van Vliet, ambassadeur van de verkiezing, haakte aan bij de actuele economische situatie. "De tweewielerbranche is een gezonde en groene branche. Dat laten de mooie groeicijfers van e-bikes en scooters zien. En zo'n branche met toekomst heeft goede monteurs keihard nodig." Eerder op de middag onderstreepte Bea Berndsen, secretaris van stichting OOMT, ook het belang van deze verkiezing. "Jullie geven vandaag een visitekaartje af van het vakmanschap dat de branche kenmerkt. En dat draagt sterk bij aan een positieve beeldvorming bij jong talent." Zij had ook een tip voor de finalisten: "Gewoon jezelf blijven!" Hieronder het resultaat daarvan.

Uitslag Fietstechnicus van het Jaar 2009

1. Wybe Pol van Fietsplus Anjo Jager in Assen

2. Anton van Zee van Fietswereld Holten in Holten
3. Ronnie Grift van Bike Totaal Schraverus in Harderwijk
4. Wouter Koolen van Profile Rabout in Goes

5. Guido Coers van De Haan Wielersport in Ouderkerk a/d Amstel

Uitslag Bromfietstechnicus van het Jaar 2009

1. Bobby Schakelaar, Schakelaar Tweewielers in Zwolle
2. Jan Huigen van Koelewijn 2-wielers in Bunschoten-Spakenburg
3. Rick Geenen van Winkelmolen-Geenen VOF in Neer
4. Jonathan Visser van Van der Koog in Numansdorp
5. Yannick de Rijk van Bressers Tweewielers in Sint Willebrord
Voorzitter van de jury bij de Fietstechnicusverkiezing was Kees Pereboom, hoofd technische zaken RAI Vereniging. De Bromfietsjury stond onder leiding van Jos Kleiboer, manager werkgeverszaken BOVAG. Medewerkers van Innovam hadden een adviserende rol bij technische vraagstukken.

Prijzen
Naast een aantrekkelijke geldprijs voor de nummers 1, 2 en 3 beloonde Koninklijke Gazelle de beide winnaars met een Montreux Limited Edition e-bike. Pol en Schakelaar zijn nu de trotse bezitters van een gereedschapswagen van Beta (de anderen krijgen een schroevendraaier- en tangenset), hebben een uitnodiging van Bovemij op zak om een wedstrijddag van het Vacansoleil Pro Cycling Team bij te wonen en krijgen een jaar lang het vakblad Tweewieler thuis (andere deelnemers een kwartaal). Innovam tot slot verraste alle finalisten met een iPod en de winnaars met een opleidingscheque van 500.

Vakmanschap en opleiding
De verkiezing Tweewielertechnicus van het Jaar 2009 wordt op initiatief van stichting OOMT georganiseerd door kennis- en opleidingscentrum Innovam. OOMT wil met deze verkiezing het vakmanschap in de branche centraal stellen en het bewustzijn van het belang van opleiding en ontwikkeling stimuleren. De verkiezing biedt een uitgelezen kans aan fiets- en bromfietstechnici om te laten zien dat juist zij uitblinken in dit boeiende vak. Meer daarover op: www.tweewielertechnicusvanhetjaar.nl.

Nieuwegein, 1 april 2009


Noot voor de redactie,