Verzamelde schoonmaakbedrijven Schiphol roepen FNV tot de orde

03/04/2009 14:30

OSB

Amsterdam, vrijdag 3 april 2009 - De schoonmaakbedrijven op Schiphol roepen gezamenlijk FNV Bondgenoten op om te stoppen met de acties en stakingen, om daarmee te voorkomen dat de partijen nog verder verwijderd raken van een oplossing. Deze bedrijven, verenigd in de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB), zien zich hiertoe genoodzaakt nadat stakingsacties op Schiphol hebben geleid tot intimidatie van werknemers en het aanrichten van vernielingen.

Bart van der Cammen, directeur a.i. van OSB: "Helaas heeft FNV Bondgenoten een nieuwe aanbestedingsronde van de Schiphol Groep aangegrepen om bij de schoonmaakbedrijven eisen neer te leggen die thuis horen in reguliere CAO-onderhandelingen. De schoonmaakbedrijven voelen zich overvallen door deze eisen en vooral door de buitensporige manier waarop FNV en de stakers menen deze eisen kracht bij te moeten zetten. Deze acties werken contraproductief en zijn bovendien respectloos. Wij weten zeker dat wij eruit gaan komen met de schoonmakers, maar alleen als overleg op normale wijze kan plaatsvinden.

De schoonmaak bedrijven hebben al aan een aantal eisen voldaan en zijn bereid om over de rest verder praten. Door de schoonmaakbedrijven is een hogere reiskostenvergoeding geboden dan in de CAO is afgesproken en wordt behoud van banen gegarandeerd. Daarbovenop hebben de schoonmaakbedrijven nog een extra eenmalige uitkering aangeboden. Het lijkt ons dus tijd om met elkaar rond de tafel te gaan zitten, in plaats van met onbesuisde acties de grenzen van het toelaatbare te testen."