Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Meer dan 20 graden
3 april 2009 - Donderdag werd het dicht in de buurt al meer dan 20 graden, vandaag is ook in ons land de eerste warme dag van het jaar. Volgende week kan er nog zo'n warme dag tussen zitten, maar het standvastige en zonovergoten weer raken we kwijt (zie voor details Verder Lezen- Meerdaagse) verwachting).
Pollenkrans in stuifmeelkorrels van een sparreboom in de zon (foto: Peter Paul Hattinga Verschure, Deventer)

In de Belgische Kempen in het noordoosten werd donderdag al ruim 20 graden gemeten, terwijl het westen en zuidwesten van Duitsland 23 graden haalde. In ons land wordt het vanmiddag op veel plaatsen meer dan 20 graden. Alleen vlak aan zee is het een stuk koeler (zie actuele waarnemingen onder Verder lezen).

Eerste warme dagen
De eerste warme dag (met 20,0 graden of meer) valt meestal in april. Uitzonderingen waren 1961 en 1990 toen De Bilt al op 17 maart boven de 20 graden uitkwam en 1983 toen dat op 31 mei gebeurde. Vorig jaar was 26 april de eerste warme dag in De Bilt.

Het KNMI telt in april normaal 2 warme dagen, maar soms is het in deze maand al meer dan een week achtereen warm. Bijzonder was april 2007 met op verschillende plaatsen liefst 14 warme dagen en 8 zomerse dagen met meer dan 25 graden (zie Nader Verklaard-warme dagen).

Stuifmeel
Door het zonnige en warme weer is ook het stuifmeelseizoen begonnen. Stuifmeelkorrels kunnen net als ijskristallen in het zon aanleiding geven tot haloverschijnselen, zoals een pollenkrans. Peter Paul Hattinga Verschure, expert op het gebied van optische verschijnselen, verzamelt de waarnemingen voor de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (zie ook Externe links- Pollennieuws, VWK en Natuurkalender).

---

Eerste uitgave: 13-03-09