Rathenau Instituut


EU moet investeren in onderzoek veiligheid nanodeeltjes

Er zijn onvoldoende methoden om de veiligheid van nanodeeltjes in voedsel en cosmetica goed te testen. Zelfs wanneer de nieuwe EU-richtlijn daadwerkelijk tot een wet leidt, betekent dat niet automatisch dat er alleen nog maar geteste, veilige producten op de markt komen.

"Wetten leiden niet vanzelf tot de standaard beoordelingscriteria en sluitende opsporingsmethoden waarom wordt gevraagd", zei Bart Walhout, onderzoeker bij het Rathenau Instituut, op 1 april in NRC NEXT. "Er moeten goede toelatingscriteria en opsporingsmethodes worden ontwikkeld. Daartoe "moet de EU meer geld vrijmaken", vult hij aan.

Nanodeeltjes worden in uiteenlopende producten gebruikt, waaronder in voedsel en cosmetica. Hoe veilig dat is voor de gezondheid, is niet duidelijk. Fabrikanten hoeven de nanodeeltjes niet op de verpakking te vermelden. Ook zijn er nog geen richtlijnen van kracht waaraan producten met nanodeeltjes moeten voldoen. De EU wil die wel graag invoeren en heeft zich op 24 maart voor een richtlijn uitgesproken. Die kan pas tot een wet worden als de EU-landen daartoe besluiten.

Meer over nanotechnologie