Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Startsein gegeven voor herinrichting St. Plechelmusplein

gepubliceerd op : 3-4-2009

De gemeenteraad heeft het fiat gegeven om aan de slag te gaan met de verfraaiing van het plein rondom de St. Plechelmusbasiliek. Op vrijdag 3 april gaat de eerste schop in de grond. De herinrichting van het plein wordt uitgevoerd in de geest van het Masterplan Binnenstad.

Het definitieve ontwerp voor het nieuwe St. Plechelmusplein is op 1 april in de gemeenteraad behandeld en vastgesteld. Dat betekent dat de partijen die betrokken zijn bij de herinrichting nu uit de startblokken kunnen. De bewoners rond het plein en de aangelegen ondernemers ontvangen binnenkort van de gemeente per post gedetailleerde informatie over het uitvoeringsplan.

Kabels en leidingen

De nutsbedrijven starten met de plaatsing van een materiaalopslag om vervolgens op 6 mei te beginnen met het verleggen van de kabels en leidingen. Dit is uitsluitend mogelijk als de nodige voorbereidingen zijn getroffen. Morgen starten de voorbereidende werkzaamheden, waaronder het kappen en verplanten van een aantal bomen rond het plein. Hierover is overleg geweest met het Milieu Overleg Oldenzaal en het IVN. Deze organisaties hebben ingestemd met het kappen van de bomen. Het college heeft de hiertoe benodigde kapvergunning verleend.

Hekwerk en standbeeld heren Borghuis

Het hekwerk rondom de Plechelmusbasiliek is buiten het ontwerp gelaten dat door de raad is behandeld. Wethouder Pieper heeft aangegeven hier later op terug te komen bij de raad. Om ervoor te zorgen dat het beeld van de heren Borghuis goed bewaard blijft tijdens de werkzaamheden wordt het verplaatst naar de gemeentewerf aan de Lübeckstraat. Het standbeeld verhuist aansluitend aan het rooien en de verplanting van de bomen tijdelijk naar dit veilige onderkomen.