Trots op Nederland

Nieuws

"Asielbeleid Albayrak is een flop!"

Rita Verdonk is het niet eens met de uitspraken van enkele collega Kamerleden dat de situatie bij de IND chaotisch is. Het schimmige cijferwerk en het creatief omgaan met deze cijfers is volgens Verdonk niet aan de IND te wijten. Deze dienst is de afgelopen jaren juist steeds beter gaan opereren. Volgens de Nationale Ombudsman is het aantal klachten over de dienst flink afgenomen en is het een naar buiten gekeerde overheidsorganisatie geworden.

Verdonk: " De IND kan alle gegevens leveren die nodig zijn om een duidelijk beeld te geven van het huidige asielbeleid. De reden dat er geen concrete cijfers worden gegeven is dat dit Kabinet niet naar buiten wil brengen dat het asielbeleid van staatssecretaris Albayrak een flop is. Het is geen restrictief maar een uitnodigend toelatingsbeleid."

Het wordt duidelijk uit het rapport dat er veel meer asielzoekers naar Nederland zijn gekomen dan in voorgaande jaren het geval was. Dit getal ligt heel hoog als het vergeleken wordt met het beleid uit de jaren 2005 en 2006. Lagen de cijfers van 1e aanmeldingen bij asielzoekerscentra toen nog op respectievelijk 4.550 en 5.850, onder het kabinetsbeleid van Staatssecretaris Albayrak ligt dit op 12.561. Dit is meer dan een verdubbeling. Vergeleken met het afgelopen jaar is de toename 89% .

Verdonk: "Het lijkt erop dat mijn voorspelling over de gevolgen van het Generaal Pardon zo langzamerhand begint uit te komen. We plukken nu al de bittere vruchten van dit softe kabinetsbeleid. Helaas ziet het er niet naar uit dat deze situatie binnenkort veranderd."

Ook is Rita Verdonk bezorgd nadat ze gehoord heeft dat er het asielbeleid opnieuw meer geld kost, nu weer 200 miljoen euro. "Dit is veel geld. Het kabinet had dit kunnen zien aankomen. Als er veel meer asielzoekers ons land binnenkomen schieten de kosten om hen op te vangen uiteraard ook omhoog. Je hoeft geen wiskunde te hebben gestudeerd om dat te begrijpen."

Rita Verdonk vraagt zich af waar deze 200 miljoen bezuinigd gaat worden. "Het kan toch niet zo zijn dat er straks door het uitnodigende asielbeleid van dit kabinet bijvoorbeeld bezuinigd gaat worden op politieagenten."