Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Wolken in weekend van de Sterren
Sterrenkundige Galilei ook uitvinder van de thermometer
3 april 2009 - Het weekeinde van 4 op 5 april is het weekend van de sterren. In het kader van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde vinden tal van activiteiten plaats, zoals de landelijke sterrenkijkdagen, de sterrennacht, films en tentoonstellingen. Landelijke sterrenkijkdagen van 2-5 april 2009

Ondanks het fraaie lenteweer van deze week zullen de nachten van de sterren dit weekeinde niet wolkenloos zijn. De meteorologen van het KNMI zijn wat pessimistisch, vooral voor de nacht van zaterdag op zondag. Restanten van buien en fronten zorgen ervoor dat de hemel voor gemiddeld zo'n vijf tot zeven achtsten met wolken is bedekt. Er zijn dus nog wel gaten in de wolken te verwachten om sterren en planeten te kunnen zien. De nacht van zondag op maandag ziet er voor de sterrenliefhebbers nog het gunstigst uit (Verder lezen- weersverwachting).

Internationaal Jaar van de Sterrenkunde
Het Weekend van de Sterren vindt plaats in het kader van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde (IYA2009). Dit jaar is het op de kop af vierhonderd jaar geleden dat Galileo Galilei zijn eerste waarneming deed met een telescoop. Dit historische moment was het begin van de moderne astronomie. Hij deed ontdekkingen die ons wereldbeeld voorgoed veranderden.

Gaililei uitvinder van de thermometer
De Italiaanse natuur- en wiskundige Galilei Galileo (1564-1642) is vooral bekend geworden als sterrenkundige, maar ook voor de meteorologie is hij van onschatbare waarde geweest. Hij was de uitvinder van de thermometer en bouwde in 1593 bouwde een primitieve voorloper daarvan. Ook voor het bepalen van de luchtdruk is Galileo van belang geweest al is niet hij maar Torricelli de uitvinder van de barometer (Nader Verklaard- Galileo Gailiei).

Laat je verleiden door de sterren
De sterrenkijkdagen georganiseerd door de Stichting De Koepel in Utrecht beginnen al op donderdag 2 april en duren tot en met zondag 5 april. Op veel plaatsen staan telescopen opgesteld, niet alleen bij volkssterenwachten maar ook op plaatsen waar amateursatronomen individueel of in groepen actief zijn (zie onder Externe links- Sterrenkijkdagen 2009).

In het Science Center NEMO in Amsterdam vindt de grote IYA2009 publikesmanifestatie plaats, die geheel in het teken staat van de sterren. Artis en het Van Gogh museum presenteren op vrijdag 3 april de sterrenhemel in een projectie zoals Van Gogh die gebruikte als inspiratie voor zijn meesterwerk. Space Expo in Noordwijk organiseert op zaterdag 4 april een bijzondere sterrenkijkavond die in het teken staat van de komende lancering van de Herschell infrarood ruimtetelescoop.

Verder zijn er ook gedurende de rest van dit Jaar van de Sterrenkunde tal van tentoonstellingen en televisie-uitzendingen over sterren en planeten.

Documentaire Spiral Galaxy
Spiral Galaxy, de Melkweg ontrafeld is een nieuwe, 45 minuten lange, documentaire van Maarten Roos en Pieter-Rim de Kroon. De film vertelt over de grote bijdragen van Nederlandse sterrenkundigen tussen 1886 en
1955 aan de totstandkoming van een nieuw beeld van ons Heelal. Zaterdag 4 april in première (zie Externe links- Spiral Galaxy) en in de nacht van zaterdag op zondag om 0u45 op digitale TV bij Holland Doc. De zender staat de hele zaterdagavond in het teken van astronomie.

Internet over de sterren
Onder Externe links vindt u links naar sites waarin de activiteiten worden belicht. Aanraders zijn de site over het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde en de onlangs vernieuwde site "Alles over Sterrenkunde" van wetenschapsjournalist Govert Schilling.

Eerste uitgave: 31-03-09