Politie Haaglanden

Persberichten 3 april

Haaglanden, 03-04-2009

Man gewond na schietpartij
Den Haag Donderdagavond 2 april raakte een 25-jarige man uit Albanië gewond bij een schietpartij op de kruising van de Weimarstraat en de Noorderbeekdwarsstraat. Iets na 20.00 uur kreeg de politie de melding dat er geschoten was, ter hoogte van de croissanterie. Daar aangekomen vonden politieagenten hulzen en bloedsporen, maar geen slachtoffer. Direct werd een groot onderzoek in de omgeving gestart. De politie stelde de sporen veilig en hoorde getuigen. Op de Loosduinseweg troffen politieagenten kort daarna een auto aan met vier mannen erin. Eén van de mannen bleek het slachtoffer van de schietpartij te zijn. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd. De drie anderen, van 21, 26 en 30 uit Albanië, zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De politie heeft een speciaal onderzoeksteam samengesteld, dat de betrokkenheid van de vier mannen en de toedracht van de schietpartij onderzoekt. In het kader van dit onderzoek is de politie op zoek naar getuigen of mensen die anderzijds informatie hebben over de schietpartij. Zij worden dringend verzocht contact op te nemen met het rechercheteam via telefoonnummer 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Oog om oog
Den Haag - Op de Keizerstraat zagen politieagenten donderdagavond rond 20.00 uur een man uit de hal van een opticien komen. De man was volledig in het zwart gekleed en zette het op een rennen toen hij de politie zag. Direct werd de achtervolging ingezet. Ook andere politieagenten gingen in de omgeving naar de man op zoek. Kort daarna zagen agenten de man onder een auto liggen. Onder de auto werd ook een handschoen gevonden. Bij een auto, die op de Keizerstraat geparkeerd stond, vonden agenten eveneens handschoenen en een rugzaak. Er was geen sprake van braakschade bij de opticien. Wel was er, bij andere een winkel op hetzelfde rijtje, in het glas gesneden. De agenten hielden de man aan en namen de auto in beslag. De politie onderzoekt de zaak.

Drank maakt meer kapot
Den Haag/ Scheveningen Donderdagavond 2 april en vrijdagochtend 3 april hielden politieagenten maar liefst zes mensen aan, die met teveel alcohol op achter hun stuur waren gekropen en door Den Haag reden. Een 24-jarige man en beginnend bestuurder uit Rotterdam blies 250 ugl, terwijl 88 ugl is toegestaan. De alcohollimiet voor overige verkeersdeelnemers ligt op 220 ugl. Een 41-jarige man uit Den Haag blies 260 ugl, nadat hij op de Frederik Hendriklaan was staande gehouden. Een 32-jarige man uit Enschede werd met 490 ugl gesnapt op de Badhuisweg. Een 49-jarige Hagenaar blies 640 ugl op de Duinstraat. Een 39-jarige plaatsgenote reed slingerend over de Jurriaan Kokstraat en blies 675 ugl. Een 51-jarige man uit Voorburg spande de kroon: hij reed over de Oude Waalsdorperweg en blies 860 ugl. Allen kregen een rijverbod, variërend van één tot zeven uur. Ook is tegen allemaal proces-verbaal opgemaakt.

Drie minderjarigen aangehouden voor mishandelen leeftijdsgenoot Den Haag De politie hield donderdagavond drie jongens van 14, 15 en 17 jaar uit Den Haag aan, nadat zij een 17-jarige plaatsgenoot hadden mishandeld. Het drietal volgde de jongen, die samen met zijn 13-jarige zus was, vanaf het Centraal Station naar een pleintje aan het Hendrick Hamelplantsoen. Daar belaagden zij de jongen, waarbij hij geslagen en geschopt werd. Zijn zusje wist te ontkomen en is naar huis gerend, waarna zij de politie waarschuwde. Toen de politie arriveerde was de jongen inmiddels ook weer thuis. Hij is voor de zekerheid voor controle naar het ziekenhuis vervoerd. Omdat de drie jonge geweldplegers bekenden waren van het slachtoffer, kon de politie hen gemakkelijk opsporen. Het drietal werd later op de avond in hun eigen huizen aangehouden. De politie onderzoekt de toedracht van de mishandeling.

Waar rook is, is vuur
Den Haag - In de nacht van donderdag 2 april op vrijdag 3 april hield de politie twee jongedames en een mannelijke leeftijdsgenoot aan, op verdenking van brandstichting. Rond 04.45 uur gingen politieagenten naar de Theresiastraat, omdat daar een container in brand stond. Zij haalden de brandende vuilniszak uit de container, opdat de brand niet groter zou worden. De inmiddels aangekomen brandweer bluste de boel. De politieagenten namen ondertussen nog even een kijkje in de omgeving. Verderop in de Theresiastraat, komend uit de richting van de containerbrand, zagen zij het drietal lopen. Ter hoogte van het postkantoor pakten de drie jolige jongeren een stapel kranten en gooiden deze op straat. Vervolgens stak één van de dames de kranten in brand. Hierop hielden de agenten het drietal aan. Het bleek te gaan om een 18-jarige vrouw uit Zoetermeer, een 21-jarige vrouw uit Leidschendam en een 21-jarige man uit Wassenaar. De jongen stonk enorm naar rook en ook waren zijn handen zwart van het roet. De politie onderzoekt de zaak.

Delftenaar is niet verzekerd
Den Haag Surveillerende agenten hielden donderdag 2 april rond 09.45 uur een 33-jarige Delftse automobilist staande gehouden op het Spui. De agenten hadden gezien dat de man niet handsfree aan het bellen was. Bij controle van het kenteken bleek bovendien dat de auto niet verzekerd was. De Delftenaar mocht mee naar het politiebureau en kreeg daar verschillende processen-verbaal.

Rijswijker rijdt door winkelgebied
Den Haag Tijdens zijn surveillance zag een politiebiker donderdag 2 april rond 14.30 uur een 38-jarige automobilist uit Rijswijk tussen het winkelende publiek over de Grote Marktstraat rijden. In deze straat is autoverkeer niet toegestaan. De agent hield de Rijswijker staande. De man bleek ook zijn gordel niet om te hebben en bovendien kon hij zich niet identificeren. De automobilist werd hierop aangehouden. Hij kreeg verschillende processen-verbaal.

Twee fietsendieven aangehouden
Den Haag In de monitorcentrale van Politie Haaglanden zagen centralisten in de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 april via de cameras dat een 19-jarige Rotterdamse vrouw en een 20-jarige Hagenaar probeerden het slot van een fiets open te breken, bij de fietstunnel op het Stationsplein. Politieagenten gingen ernaar toe en troffen het stel daar aan met een fiets waarvan het slot was opengebroken. Het tweetal werd aangehouden voor fietsendiefstal.

Lekkage verraadt hennepkwekerij
Den Haag De politie kwam donderdag 2 april om 08.05 uur een hennepkwekerij op het spoor nadat de onderbuurman van de kweker aangaf last van wateroverlast te hebben. De politie ging een kijkje nemen bij het pand aan de Zuiderparklaan om de oorzaak van de wateroverlast te achterhalen. Aangezien het water uit het plafond bleek te komen, namen de agenten een kijkje bij de bovenburen. Daar troffen zij een hennepkwekerij aan met ruim 350 hennepplanten. Hierop hield de politie de 44-jarige bewoner van het pand en zijn 39-jarige vrouw aan en nam hen mee naar het politiebureau voor verhoor.

Dievegge betrapt
Den Haag/Loosduinen De politie hield donderdag 2 april om 17.25 uur een winkeldievegge aan in een winkel aan het De Savornin Lohmanplein. Toen de vrouw de winkel wilde verlaten, ging het winkelalarm af. Winkelpersoneel doorzocht daarop het tasje van de vrouw en vond spullen die niet waren afgerekend. De politie nam de 53-jarige Haagse vrouw mee naar het politiebureau voor verhoor.

Agressieve klant gooit ruit in
Den Haag De politie hield donderdag een 43-jarige Hagenaar aan omdat hij de ruiten van een bedrijfspand aan de Verheeskade met een baksteen had ingegooid. De man was klant van het bedrijf, maar wilde af van zijn contract. Omdat dit in zijn ogen niet snel genoeg mogelijk was, besloot hij de ruiten van het bedrijf in te gooien.

Hardleerse beller zonder rijbewijs
Den Haag Een 20-jarige Hagenaar kon op donderdag 2 april zijn auto inleveren nadat agenten hem op de Langestede hadden aangehouden voor niet-handsfree mobiel bellen achter het stuur. De man bleek geen rijbewijs te hebben, maar trok zich daar blijkbaar weinig van aan. Het was namelijk de vierde keer dat de politie hem aanhield voor rijden zonder rijbewijs. Daarop nam de politie de auto, die eigendom was van zijn vader, in beslag.

Alcoholcontrole
Wassenaar De politie controleerde donderdagavond 2 april tussen 20.00 en 22.00 uur het verkeer op de Rijksstraatweg op alcoholgebruik. In totaal legden 97 bestuurders een blaastest af. Een bestuurder (27 jaar) had teveel gedronken en blies 470 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Man bedreigt politieman
Wassenaar Een 38-jarige man bedreigde donderdagavond om 19.45 uur in de Donker Curtiusstraat een politieman (52 jaar). De agent sprak de 38-jarige man aan, omdat hij zich volgens omwonenden vervelend gedroeg. De man accepteerde dit niet, weigerde zijn medewerking te verlenen en bedreigde de agent. Hierbij sloeg de man de mobiele telefoon van de agent uit zijn handen. De agent hield de man aan en bracht hem over naar het bureau. Hij kreeg aan het bureau een proces-verbaal. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de Nederlandse wetgeving is bepaald dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren wordt verdubbeld.

Jeugdige veelpleger in de cel
Rijswijk De bedrijfsleider van een winkel aan het Bogaardplein betrapte donderdag 2 april om 14.45 uur een 17-jarige veelpleger. De jongen wilde enkele artikelen zonder te betalen meenemen. Hij werd gesnapt en overgedragen aan de politie. De politie maakte tegen de jongen proces-verbaal op. Omdat de jongen al meerdere diefstallen heeft gepleegd wordt hij vrijdag 4 april voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Met de schrik vrij
Westland/Monster Een 9-jarig jongetje kwam donderdag 2 april met de schrik vrij. Het kind raakte met zijn fiets betrokken bij een ongeval met een vrachtwagen die op de kruising Molenweg met de Madeweg rechts afsloeg. Wonderwel raakte het ventje slechts lichtgewond en kwam hij met de schrik vrij. Bureau Slachtofferhulp van Politie Haaglanden bood ondersteuning aan alle betrokken aan. Iedereen was namelijk erg onder de indruk van het ongeval.

Achtervolging eindigt in slagerij
Westland/De Lier Een wilde achtervolging achter een bestelauto vrijdagochtend 3 april eindigde om 00.50 uur in een slagerij aan de Hoofdstraat. Politieagenten zagen kort daarvoor over de Woudseweg in Den Hoorn een man in een bestelauto rijden. De agenten gaven de bestuurder een stopteken teneinde te kunnen controleren wat de man vervoerde. In plaats van te stoppen reed de bestuurder via de Koningin Julianaweg (De Lier) een vier meter hoge talud af. Via enkele straten in de omgeving reed de man vervolgens met forse snelheid de Hoofdstraat in en ramde daarbij de voorgevel van een slagerij. Hij belandde met de auto midden in de slagerij. De ravage was enorm. Na de botsing trachtte de man lopend verder te gaan. Hij kon door de agenten worden achterhaald. Aan het bureau bleek dat de man teveel had gedronken en bovendien drugs had gebruikt. De man werd ingesloten voor verhoor. Het rijbewijs van de man was al eerder ingevorderd. Bewoners van de bovengelegen woningen moesten op last van de brandweer de nacht elders doorbrengen. Zij mogen vermoedelijk vandaag weer in hun woning.

Tandemdief gearresteerd
Delft Politieagenten hielden donderdag 2 april om 13.20 uur een 64-jarige Delftenaar aan. De man nam vanaf de Maria Duystlaan een tandemfiets weg. Omstanders die de diefstal zagen gebeuren, stelden een onderzoek in en wisten de man te lokaliseren. Het was voor de agenten vervolgens vrij eenvoudig om de man in de omgeving aan te houden. De tandemfiets kon weer terug naar de rechtmatige eigenaar. De man kreeg een dagvaarding en moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Te hard
Delft De politie vorderde donderdag 2 april van twee automobilisten het rijbewijs in. Beide bestuurders reden over de Provincialeweg veel te hard. Een 44-jarige Delftenaar reed om 08.45 uur 124 km/u en een 26-jarige Delftenaar reed om 12.00 uur met 130 km/u. De maximum snelheid bedraagt echter 50 km/u. Beide automobilisten moesten dan ook hun rijbewijs inleveren. De officier van justitie bepaalt binnen tien dagen of zij hun rijbewijs nog terug krijgen.

Vechtende Polen
Pijnacker De politie hield donderdag 2 april om 20.40 uur twee Polen (23 en 24 jaar) aan die betrokken waren bij een mishandeling van een 21-jarige landgenoot. Het duo mishandelde op de Meidoornlaan kennelijk zonder enige aanleiding hun landgenoot. Een 52-jarige voorbijganger kon, door tijdig in te grijpen, voorkomen dat de man zwaargewond raakte. Beide aangehouden verdachten verkeerden onder invloed van alcohol. Zij moesten de nacht in de cel doorbrengen. De politie verhoort het duo vandaag en hoopt meer duidelijkheid te krijgen over de reden van de mishandeling. De GGD vervoerde het slachtoffer met een gebroken pols naar het ziekenhuis.

Auto en scooter botsen
Zoetermeer Een 34-jarige automobilist uit Hellevoetsluis botste donderdag 2 april om 15.40 uur tegen een 17-jarige scooterrijder uit Zoetermeer. Door nog onbekende oorzaak botsten zij op de kruising Vondelstraat met de Eerste Stationsstraat op elkaar. De GGD vervoerde de 17-jarige met licht letsel naar het ziekenhuis.

Minderjarige steelt van zijn baas
Zoetermeer Een 16-jarige werknemer van een elektronicazaak aan de Burgemeester van Leeuwenpassage probeerde donderdag 2 april een gsm te stelen. De jongen nam na zijn werk een gsm mee naar huis. Bij de uitgang controleerde de bedrijfsleider de jongen waarbij de gsm boven water kwam. Hij kreeg een proces-verbaal en hoefde van zijn baas niet meer terug te komen.

Lang voorjaar
Zoetermeer Politieagenten zagen donderdag 2 april om 15.30- uur een 24-jarige Zoetermeerder lopen over de Muzieklaan. Toen zij de man aanspraken bleek dat hij nog 330 dagen gevangenisstraf tegoed had. Hij kon direct de cel in en moet het voorjaar binnen doorbrengen.

Zonder heler geen steler
Zoetermeer Surveillerende politieagenten zagen vrijdagochtend 3 april kort na middernacht over de Stephonstraat een jongen lopen. De man gedroeg zich verdacht en agenten besloten de man te controleren. Al snel bleek dat de man in een tas vier laptops vervoerde. De jongen kon geen aannemelijke verklaring geven over zijn bezit. De agenten hielden de 17-jarige jongen aan op verdenking van heling of diefstal; de politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de vier laptops.