Ministerie van Buitenlandse Zaken

NY400 viering feestelijk geopend in Ridderzaal

03 apr 2009 | Minister Verhagen opende woensdagavond de viering van vierhonderd jaar vriendschappelijke banden met Amerika. Deze opening vond plaats in de Ridderzaal met een feestelijk diner, in bijzijn van Nederlandse en Amerikaanse gasten.

Het is deze maand precies 400 jaar geleden dat Henry Hudson Amsterdam verliet om een half jaar later per toeval het huidige New York te ontdekken.

Verhagen: "Dit jaar vieren we 400 jaar vriendschap met de Verenigde Staten. Een diepe vriendschap, gebaseerd op gedeelde geschiedenis en gedeelde waarden als tolerantie, vrijheid en democratie. Deze waarden komen onze samenwerking ten goede, zoals ook bleek tijdens de conferentie deze week."

Ook staatssecretaris Timmermans, kabinetscoordinator van NY400, was bij de feestelijke opening van de New York Nights aanwezig. Timmermans onderstreepte in zijn speech het belang van de viering van NY400. "De idealen die onze beide landen nastreven waren en zijn hetzelfde; verlangen naar vrijheid, honger naar vooruitgang en passie voor tolerantie. Dit is de basis waarop we onze toekomst bouwen en daarom is het belang onze gemeenschappelijke geschiedenis te vieren."

Deze week zijn ook de New York Nights van start gegaan in Nederland. Meer informatie over dit culturele evenement is te vinden op de website www.ny400.nl.

Eind januari gaven Burgemeester Bloomberg van New York en staatssecretaris Timmermans samen met burgemeester Cohen van Amsterdam in New York het startschot voor NY400.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

NY400