Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
31-03-2009

Interdisciplinair instituut voor hersenonderzoek
VUmc en VU openen Neuroscience Campus Amsterdam

Hoogwaardig, internationaal neurowetenschappelijk onderzoek. Daar gaat het om bij de Neuroscience Campus Amsterdam, dat opent op 3 april 2009. Neurowetenschappen is een belangrijke kennisindustrie geworden, gericht op het leveren van grensverleggende bijdragen aan het begrip van het menselijk brein, het centrale zenuwstelsel en de strijd tegen hersenziekten.

Dankzij onderzoek naar het menselijk genoom en de analyse van de genen van een aantal modelorganismen verdwijnen de grenzen tussen verschillende traditionele disciplines, waaronder biomedische, biofysische, psychologische en klinische neurologie. Deze campusbrede integratie van neurowetenschappers is uniek in Nederland. De missie is de bestudering van mechanismen die ten grondslag liggen aan hersenziekten, zoals neuropsychiatrische afwijkingen, dementie en wittestofziekten, door middel van een integrale aanpak die zich uitstrekt van molecuul tot aan het bed van de patiënt. Er wordt intensief samengewerkt met het Alzheimer Centrum, het MS Centrum en de `GGZ inGeest kliniek' voor Angst en Depressie.

De onderzoekers gebruiken een systeembiologische benadering van het brein en willen het bewijs leveren voor radicaal nieuwe benaderingen in de vroege diagnose van hersenziekten. Met het doorgronden van die onderliggende mechanismen wordt getracht nieuwe perspectieven voor behandeling te verschaffen. Het concept voor het vinden van de `oorzaak' van hersenziekten, de `behandeling' ervan, het ontwerpen en implementeren op het niveau van `patiëntenzorg' en `preventie' staan dan ook centraal in de onderzoeksambitie.

Opening
Bij de opening van de Neuroscience Campus spreken onder meer Lex Bouter, Rector Magnificus, Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D'66 (tevens lid van het Comité van Aanbeveling) en Marijke Vos, wethouder in Amsterdam. De pers is van harte welkom.

's Middags vindt er een wetenschappelijk symposium plaats. U kunt zich opgeven via de website: www.paog.info. Klik op `Agenda' en kies: `We care about the brain'.
Tijd: 11.30 uur. Locatie: Aula. Toegang: gratis