Gemeente Teylingen

weer varen

Voetveer `De heere Schouten' gaat weer varen

26 maart 2009

Op vrijdag 3 april a.s. start het vaarseizoen van het voetveer `De heere Schouten' weer. Het voetveer is een salonboot die meer dan 100 jaar geleden is gebouwd. Ook dit jaar vaart deze vanaf recreatie-eiland Koudenhoorn naar de Zwanburgerpolder en vanaf de Zwanburgerpolder naar De Tengnagel. Het is een wandel-vaarroute van zo'n 7,5 kilometer tussen en op een aantal eilandjes in de Kagerplassen. Ook is de Koe en Vlaai-tocht weer beschikbaar en kan in de Zwanburgerpolder een `schat' gevonden worden door middel van Geo Cache.

Zwanburgerroute Voetveer De heere Schouten

De overtocht met het voetveer `De heere Schouten' maakt van de Zwanburgerroute een afwisselende wandelroute. Op de Zwanburgerpolder is een observatieplatform, vanwaar de plassen en de polders met hun flora en fauna goed te zien zijn. Op het voetveer zijn een aantal nieuwe veldkijkers beschikbaar voor wandelaars. Het voetveer vertrekt vanaf het recreatie-eiland Koudenhoorn in Warmond. Vandaar vaart het veer naar de Zwanburgerpolder, vervolgens haalt het veer deelnemers aan het einde van de wandeling over de Boezemkade weer op en worden ze afgezet op de Tengnagel waar de Zwanburgerroute vervolgd kan worden. Enthousiaste vrijwillige schippers bemannen het veer.

Vaarseizoen

In de april en september vaart `De heere Schouten' op vrijdag, zaterdag en zondag. Van mei t/m augustus zijn de vaardagen dinsdag t/m zondag. Op alle vaardagen vaart het veer tussen 10.00-17.00 uur. De prijs voor het veer is EUR 2,00 (twee keer overzetten) per persoon. Per overtocht kunnen er maximaal 12 passagiers mee. Groepen kunnen bij tijdige afspraken vooraf in de polder natuurbegeleiding krijgen. Opstappen kan alleen als wandelaar, maar zonder hond. De wandelroute niet rolstoelvriendelijk. Bij windkracht 5 kunnen de schippers uit veiligheid besluiten uit de vaart te gaan. Voor meer informatie zie www.zwanburgerroute.nl. Contactpersoon voor een afspraak voor groepen met natuurbegeleiding is Dhr. C. Juffermans, telefoon: 071 - 331 30 05.

Koe en Vlaai-tochten

Voor EUR5 ,00 per persoon is een Koe en Vlaai-tocht te koop op zaterdag bij de VVV en op zondag in het kunstcafé, beide in de Dorpsstraat in Warmond. Dit is inclusief een routebeschrijving en vouchers voor het voetveer en onderweg koffie en vlaai. Meer informatie kunt u opvragen bij de VVV Teylingen, locatie Warmond. Telefoon 071 - 3010631.

Geo Cache

Op de Zwanburgerroute is enige tijd geleden een Geo Cache geplaatst. Vrij vertaald betekent Geocaching verstopplek in of op de aarde. Het is in 2000 in Amerika ontstaan toen de regering van Bill Clinton de codering van een satellietsignaal verwijderde en deze vrij kwam voor het particuliere gebruik. Het hoofddoel van Geocachen is het vinden van een verstopte schat. Dit gebeurt veelal met GPS. Meestal zitten er in zo'n schat ruilmiddelen. Als men de verstopplek vindt, mag men er een ruilmiddel uithalen, maar ook moet er weer één worden teruggestopt. Meer informatie en mogelijkheid tot registratie op www.geocaching.com.