Uitgestorven Japanse wolf, ibis en 'Kappa' in tentoonstelling

25/03/2009 15:50

Museum Naturalis

Naturalis toont unieke Japanse natuurhistorische objecten

Leiden, 25 maart 2009 - Ter ere van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland, opent Naturalis in Leiden op 3 april een bijzondere tentoonstelling. 'Schatten uit de Sieboldcollectie' toont unieke objecten èn hun bijzondere verhalen uit de natuurhistorische collectie van handelsreiziger Philipp von Siebold. De tentoonstelling is tot en met 8 november 2009 te bezichtigen.

Philipp Fransz von Siebold. Bij de meeste Nederlanders zal de naam geen belletje doen rinkelen. In Japan is Von Siebold daarentegen een beroemdheid. Dit jaar vieren Nederland en Japan 400 jaar onderlinge handelsbetrekkingen. Een bijzonder jubileum, omdat Japan in de periode 1639 tot 1854 alleen handel voerde met Nederland. Geen ander land heeft daardoor zo'n lange handelsgeschiedenis met Japan. In de 19e eeuw was Von Siebold, een Duitse arts in Nederlandse dienst, degene die ervoor zorgde dat de relatie ook daadwerkelijk behouden bleef. Gestationeerd op het eiland Deshima verzamelde hij voor de wetenschap onbekende dieren en planten, die hij terugstuurde naar Leiden. De belangstelling van Von Siebold voor de Japanse natuur zijn voor natuurhistorisch museum Naturalis van groot belang gebleken. De collectie, die nog in zeer goede staat verkeert, vormt een bijna complete momentopname van de Japanse fauna in de vroege 19e eeuw. In Japan zelf zijn relatief weinig natuurhistorische objecten bewaard.

Japanse wolf

In de tentoonstelling 'Schatten uit de Sieboldcollectie' toont Naturalis een twintigtal objecten die gekozen zijn op basis van hun bijzondere verhalen. Zoals de Japanse wolf die in 1905 uitstierf en in Japan aanbeden werd. Hij verjoeg herten, die de rijst van de velden opaten. Bovendien zou hij reizigers beschermen tegen gevaren. Ook het 'monster Kappa' is te bezichtigen. Iedereen die is opgegroeid in Japan, kent Kappa. Deze wezens komen voor in legendes, waarin ze meestal onruststokers zijn. De fabels van Kappa zijn eeuwen geleden gebaseerd op de Japanse otter die in 1979 voor het laatst levend gezien is.

http://www.naturalis.nl