KNHS


Kijken door de ogen van het paard
9 maart 2009
clinic annemarie van de toorn

ERMELO (KNHS) Vrijdagavond 3 april verzorgt Annemarie van der Toorn een rondje instructie op het KNHS-centrum in Ermelo. Tijdens deze educatieve avond laat ze zien hoe je kunt communiceren met paarden door middel van lichaamstaal.

Deze manier van communiceren zorgt er voor dat het paard snel vertrouwen krijgt in de mens en maakt het daardoor makkelijker om in angstige situaties goed te reageren. Naast het demonstreren van deze communicatie, Join up genoemd, legt Annemarie deze methode uit aan de hand van paarden die een probleem hebben zoals bokken, steigeren, angstig zijn of bijvoorbeeld de trailer niet in willen. Als je leert kijken door de ogen van je paard zul je je paard veel beter gaan begrijpen en daardoor kun je probleemgedrag voorkomen of verhelpen. Tijdens het rondje instructie werkt Annemarie samen met Karel Bauer, Dan Wilson en Grant Bazin. Deze mannen hebben over de gehele wereld gereisd als demonstratieruiter voor Monty Roberts en hebben allen een eigen trainingscentrum waar zij met de moeilijkste paarden werken.

Annemarie kwam op jonge leeftijd in aanraking met paarden doordat haar vader een fanatieke springruiter was. Toen één van haar paarden een probleem kreeg dat niemand in Nederland kon oplossen is ze op zoek gegaan naar mensen die haar konden helpen. Al snel kwam ze terecht in Engeland waar ze een opleiding volgde bij de instructeurs van Monty Roberts. Inmiddels behoort Annemarie tot één van de 22 instructeurs van Monty Roberts in de wereld en is zij de enige persoon die gerechtigd is om uit Monty Roberts naam trainingen in Nederland te verzorgen.

Voor dit rondje instructie kun je een probleempaard schriftelijk aanmelden. Vermeld in je aanmelding duidelijk de naam van het paard, stokmaat, afstamming, leeftijd, geslacht en het probleem. Aanmelden kan tot 24 maart via KNHS, t.a.v. afdeling Accommodaties, Postbus 3040, 3850 CA Ermelo, per e-mail accommodaties@knhs.nl of per fax (0577) 40 17 25.

Het rondje instructie wordt gehouden in de Prins Willem-Alexanderhal van het KNHS-centrum en begint om 19.30 uur. De avond duurt tot ongeveer tot 22.30 uur en de entree is 12 ,-- per persoon. Wil je de avond bijwonen, dan kan je je van tevoren aanmelden per e-mail: accommodaties@knhs.nl of per fax (0577) 40 17 25.