Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
'Werken onder je niveau? Prima!'
Helft van de hoogopgeleiden is het eens met de nieuwe ww-wet
De helft van de hoogopgeleiden vindt het een (heel) goed idee dat werklozen straks ook een baan onder hun niveau moeten accepteren. Slechts een kwart is tegen het kabinetsbesluit. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair-weekblad. Vanaf juli 2009 moeten werklozen na een jaar ww-uitkering iedere baan accepteren die hen wordt aangeboden.
Hoogopgeleiden zien daar niet tegenop. De belangrijkste argumenten vóór zijn: je moet werken voor je geld, vanuit werk is het makkelijker om een nieuwe baan te vinden dan vanuit werkloosheid en het is nu niet de tijd om kieskeurig te zijn. De tegenstemmers vinden dat dit kapitaalvernietiging is, leidt tot afstomping en verdringing op de arbeidsmarkt.
Bijna zeventig procent zegt nu een baan te hebben die past bij zowel opleidingsniveau als studierichting. Maar als ze werkloos zouden worden, weet veertig procent absoluut zeker binnen een jaar een baan op niveau te vinden. Degenen die daar minder zeker van zijn, zouden kiezen voor een alternatieve baan als beleidsmedewerker bij de gemeente (18 procent), leraar (12 procent) of zelfstandig ondernemer (11 procent).
Gemiddeld schatten de respondenten in dat ze 16 procent kans hebben om ontslagen te worden. Een kwart denkt dat de kans nul is. Opvallend is dat 54 procent niet weet wat hem te wachten staat als hij werkloos wordt (duur uitkering etc). Van de jongeren (tot 29 jaar) is dat zelfs 68 procent.
55 procent zou zich eventueel gedeeltelijk op eigen kosten om willen laten scholen. 13 procent betaalt dat desnoods zelf. 27 procent wil dat niet op eigen kosten. Twee keer zoveel vrouwen als mannen (30 procent) kunnen het zich financieel veroorloven om 'nee' te zeggen tegen een baan die ze niet willen.
Deskundigen wijzen er in Intermediair op dat onder je niveau werken goed is voor je baanzekerheid, maar slecht voor je portemonnee (ook op lange termijn) en je cognitie (wie lang onder zijn niveau werkt wordt dommer).
Het onderzoek vond plaats onder 684 hoogopgeleiden.
----------
Ingezonden persbericht