Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

1 april 2008

VERHOOR HOOIJMAIJERS LIVE OP RTV N-H

Op 2 april 2009 vindt de laatste openbare hoorzitting plaats van de onderzoekscommissie provinciaal kasgeld, waarin Ton Hooijmaijers wordt verhoord over het verlies van ¤ 78 miljoen aan Landsbanki in IJsland. Zijn verhoor wordt om 14 uur live uitgezonden op televisie bij RTV Noord-Holland.

Ton Hooijmaijers is gedeputeerde Financiën en politiek verantwoordelijk voor het uitzetten van het spaargeld van de provincie. De vraag is of er fouten zijn gemaakt bij de plaatsing van spaardeposito's in IJsland en of de provincie onverantwoorde risico's heeft genomen.

In vier dagen tijd worden 14 mensen in het openbaar gehoord. De uitkomst van de hoorzittingen wordt uiterlijk 1 mei door de onderzoekscommissie gepresenteerd.

Onderzoek van de commissie
De onderzoekscommissie is op 10 november 2008 door Provinciale Staten van de Provincie Noord-Holland ingesteld om te onderzoeken op welke manier Gedeputeerde Staten tijdelijk beschikbare kasmiddelen heeft weggezet. De onderzoekscommissie heeft haar onderzoek gericht op de periode vanaf 1 april 2007. Het gaat hierbij in het bijzonder om de ¤ 78 miljoen die weggezet is bij de omgevallen banken Landsbanki, de moedermaatschappij van Icesave en de ¤ 20 miljoen die weggezet is bij Lehman Bankhaus AG, de Duitse dochter van Lehman Brothers. Het geld uit Duitsland is inmiddels terug. Of de ¤ 78 miljoen uit IJsland ooit wordt teruggestort is zeer de vraag.

RTV Noord-Holland zendt 'Het Verhoor Hooijmaijers' uit op 2 april om 14 uur. Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht