Gemeente 's-Hertogenbosch


02-04-2009
Minister Rouvoet opent eerste Centrum voor Jeugd & Gezin in 's-Hertogenbosch Oost

Minister André Rouvoet heeft op donderdag 2 april het eerste Centrum voor Jeugd & Gezin (CJG) in 's-Hertogenbosch geopend. In het CJG kunnen wijkbewoners terecht met al hun vragen over opvoeden en opgroeien.

Minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin heeft op donderdag 2 april samen met wethouder Bart Eigeman en gedeputeerde Brigite van Haaften de openingshandeling verricht in Gezondheidscentrum Samen Beter, aan de Palmboomstraat. Terwijl kinderen ballonnen de lucht in lieten, rolde het drietal op symbolische wijze een rode loper uit voor de wijkbewoners. Voor hen is het CJG Oost immers bedoeld. Daarna onthulde de minister onder luid gejoel het CJG-naambord op de gevel van Gezondheidscentrum Samen Beter. De opening werd bijgewoond door vertegenwoordigers uit de wijk en maatschappelijke organisaties. Voorafgaand aan de opening lunchten Eigeman en Van Haaften samen met ouders, kinderen en genodigden in de aangrenzende Brede Bossche School Aan de Aa.

Wijkbewoners kunnen voortaan met al hun vragen over opvoeden en opgroeien in het CJG Oost terecht. "Het is niet voor niets dat juist hier het eerste CJG opent", zei Eigeman bij de opening. "Oost heeft al ruime ervaring in het ontmoeten, organiseren en samenwerken. Het Gezondheidscentrum Samen Beter is stevig ingebed in de wijk. Bewoners komen hier niet alleen omdat ze toevallig een afspraak hebben bij de huisarts of het consultatiebureau, maar ook om simpelweg een kopje koffie te drinken. De aanloop is er al."

Ook minister Rouvoet, die al menig CJG in Nederland opende, roemde het laagdrempelige aspect van het CJG in Oost. "`s-Hertogenbosch heeft ervoor gekozen om met het CJG de wijken in te gaan. Door dit centrum te koppelen aan een gezondheidscentrum en een Brede School, laat de gemeente zien dat het volstrekt normaal is voor ouders om vragen te hebben over opvoeding."

Rouvoet en Eigeman stonden in hun toespraken ook stil bij de Opvoedingswinkel, die al veertien jaar ervaring heeft met het beantwoorden van opvoedingsvragen in 's-Hertogenbosch. De Opvoedingswinkel in de Hinthamerstraat is per 2 april opgegaan in het CJG. "We schuiven de Opvoedingswinkel niet weg", benadrukte Eigeman, "we maken juist gebruik van hun expertise. We borduren daarop voort."

Uiteindelijk komen er op zes plaatsen in de gemeente 's-Hertogenbosch Centra voor Jeugd & Gezin. Later dit jaar start het tweede centrum in 's-Hertogenbosch West. Het doel van de CJG's is om op wijkniveau informatie en advies te geven over opvoeden en opgroeien. Het gaat hier nadrukkelijk om alledaagse vragen waar elke ouder mee kampt, maar ook voor moeilijke vragen is er ruimte. Achter het CJG werken diverse maatschappelijke instellingen samen. Hun huidige activiteiten voor gezinnen en kinderen vallen eveneens onder de noemer van het CJG.