Partij voor de Dieren


02-04-2009

Onderzoekers erkennen ernstig lijden door co2 verdoving: Verburg verdedigt mishandeling varkens tijdens slacht

Den Haag, 2 april 2009 - Uit het vandaag gepresenteerde onderzoek naar CO2 verdoving van varkens voorafgaand aan de slacht blijkt dat varkens veel pijn ondervinden als zij met CO2 worden verdoofd. Volgens de onderzoekers laten de varkens zien dat ze pijn hebben omdat ze gillen, zwaar ademhalen en afwijkend gedrag vertonen. Terwijl de wet voorschrijft dat angst, pijn, stress en onnodig lijden tijdens het doden voorkomen dienen te worden, wordt deze verdovingsmethode met goedkeuring van landbouwminister Verburg nog steeds in Nederland toegepast. En daar wil zij geen verandering in brengen, zo bleek uit haar reactie op het onderzoek. De Partij voor de Dieren eist naar aanleiding van het onderzoek zo snel mogelijk een verbod op de CO2 verdoving van varkens en onmiddellijke plaatsing van camera's zodat permanent toezicht door onafhankelijke instanties kan plaatsvinden.

Het onderzoek naar het verdoven van slachtvarkens met CO2 is op verzoek van de Tweede Kamer uitgevoerd door Animals Science Group van Wageningen Universiteit in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Volgens de onderzoekers zouden diervriendelijker gasmengsels dan de gebruikelijke CO2 verdoving niet toegepast kunnen worden omdat het commercieel onhaalbaar is. Het zou namelijk niet kunnen worden gecombineerd met de huidige slachtpraktijken. Marianne Thieme: "dit is in strijd met de Gezondheids- en welzijnswet die voorschrijft dat dieren niet onnodig mogen leiden. Het welzijn van dieren tijdens de slacht zou het uitgangspunt moeten zijn voor het selecteren van acceptabele verdovingsmethoden. Als verdoving met gasmengsels het lijden, stress en pijn bij varkens niet kan voorkomen, dan moet deze methode worden verboden. Het is onacceptabel dat de minister op de oude weg wil doorgaan. Ook moet nieuw onderzoek worden gedaan naar diervriendelijker verdovingsmethoden waarbij het welzijn van het dier wel voorop staat."

De Partij voor de Dieren vindt dat de onderzoekers met hun aandacht voor de economische haalbaarheid van verdovingsmethodes buiten hun boekje zijn getreden door op de stoel van de slachter te gaan zitten. Marianne Thieme: `de opdracht was op zoek te gaan naar alternatieve diervriendelijker gasmengsels niet naar de economische haalbaarheid ervan. Dat is namelijk een politieke keuze. Het toont maar weer eens aan dat het onderzoek in Wageningen sterk is verweven met de belangen van de sector. En daar worden de dieren keer op keer de dupe van.' 02-04-2009