Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam: Buurtcijfers leefbaarheid en veiligheid november - december 2008



2 april 2009

De buurtcijfers november - december 2008, over de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam zijn bekend. Gegevens van politie en gemeente laten zien hoe de Amsterdamse buurten zich in dit opzicht de laatste maanden hebben ontwikkeld.

Buurtcijfers in de periode november - december 2008 Per buurtcombinatie is onder meer aangegeven hoe vaak er aangifte is gedaan van diefstal of ontvreemding en hoeveel overlastincidenten door de politie geconstateerd zijn. Aan de bewoners is gevraagd hoe veilig zij de buurt vinden en hoe zij het leven daar waarderen.

U kunt per buurt zien wat er precies heeft plaatsgevonden: ⢠aangiften inbraak, waarbinnen de aangiften woninginbraak worden aangegeven
⢠aangiften diefstal, waarbinnen de aangiften diefstal uit/vanaf motorvoertuigen worden aangegeven
⢠aangiften geweldscriminaliteit
⢠aangiften vernieling
⢠incidenten overlast

Daar waar mogelijk worden de cijfers vergeleken met dezelfde periode van het vorige jaar. De cijfers worden gepresenteerd per buurtcombinatie, waar meerdere buurten onder vallen. Hoe lager het cijfer, hoe veiliger de buurt.

Centrum
Haarlemmerbuurt
Vooral de niet goed afgesloten parkeergarages leveren meer aangiften diefstal uit/vanaf motorvoertuigen op. De buurtregisseur is bezig om de buurtbewoners en de aannemers hier op te attenderen om een en ander goed af te sluiten
Oostelijke Eilanden/Kadijken
De daling van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen en vernielingen is in het gehele district en zelfs regionaal te zien. Diefstal uit/vanaf motorvoertuigen heeft de nodige aandacht gekregen van de politie.

Westerpark
Centrmrkt/FredHendr.
In de periode november-december is aantal inbraken in woningen en bedrijven toegenomen. Er wordt gekeken wat de oorzaak is maar bekend is dat de kunststofkozijnen/kiepkantelramen gemakkelijk (verder) open te breken zijn.

Oud-West
Da Costabuurt en Van Lennepbuurt
Er is een toename van woninginbraken. Veel inbraken gebeuren via de kiepkantelramen. De politie heeft zogenaamde âvoetstappenâ bij buurtbewoners in de bus gedaan om ze te wijzen op deze nieuwe methode. Er wordt een actie voorbereid waarbij bewoners steun krijgen als ze hun huis verder tegen inbraak beveiligen.

Zeeburg
IJburg
In IJburg zien we over het geheel een toename in de cijfers. En in het bijzonder voor diefstalaangiften. In november-december was er een toename van diefstal uit ondergrondse garages en inpandige boxen. Politie en stadsdeel hebben hier aandacht voor en zijn bezig met een plan van aanpak.

De Baarsjes
De Krommert-2 of Chassébuurt
In de Chassébuurt zijn de incidenten overlast afgenomen. Er is dit jaar een aantal maatregelen genomen om de overlast door jongeren terug te dringen waaronder extra jongerenwerk en de inzet van straatcoaches.

Het aantal woninginbraken is gestegen nadat een groep verdachten die hier verantwoordelijk voor was, is vrijgelaten. Er wordt gewerkt aan het verantwoordelijkheidsgevoel bij bewoners om te woning beter af te sluiten en aantrekkelijke items buiten zicht te houden.

Noord
IJplein/Vogelbuurt
Hier zien we een toename van diefstal. Er is extra toezicht (SAOA en ISA) die aan de hand van wekelijkse ontwikkelingen worden ingezet. Nieuwendam Noord
De politie volgt vooral de ontwikkelingen voor (woning)inbraak op de voet en toezicht wordt (mede) op basis van deze informatie ingezet.

Osdorp
AkerSloten/Lutke Ookmeer
Nieuwe woningen en een groeiend aantal bewoners heeft geleid tot een toename van delicten. Er is een veiligheidsschouw geweest met gebruikers, politie en het stadsdeel waaruit enkele concrete adviezen zijn gekomen: snoeien van beplanting, extra verlichting, betere beveiliging van panden.

Slotervaart
Overtoomse Veld
Opvallend is hier de afname van de aangiften diefstal en in het bijzonder diefstal uit/vanaf motorvoertuigen. Dit positieve resultaat wordt toegeschreven aan de betere samenwerking tussen politie en de toezichthouders.
Sloter-/Riekerpolder
De stijging van overlastmeldingen is te verklaren doordat politie en stadsdeel de bewoners stimuleren overlast te melden. De overlast wordt o.a. door de inzet van straatcoaches sneller verholpen.

Zuidoost
Bijlmer Centrum (D,F,H)
De aangiften van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen is nog steeds zorgwekkend en wordt veroorzaakt door veelplegers die opnieuw in de fout gaan na hun vrijlating. De politie en het stadsdeel hebben hier aandacht voor.
Bijlmer Oost (E,G, K)
In 2007/2008 zijn een paar honderd woningen opgeleverd. Deze woningen en hun bewoners zijn een potentieel doelwit. Nieuwbouw bewoners zijn eerder geneigd aangiften te doen waardoor de aangifte woninginbraak is gestegen.
Nellestein
In maart/april 2008 zagen we een toename van de inbraakaangiften optreden. Sinds die tijd heeft het aantal aangiften zich gestabiliseerd maar is de toename nog wel terug te vinden in de cijfers januari t/m december 2008. De dader achter de inbraken is opgepakt. Het stadsdeel onderzoekt samen met de politie en de verschillende verenigingen van eigenaren naar oplossingen om de kwetsbare plekken beter te beveiligen.

Oost/Watergraafsmeer
Middenmeer
Diefstal uit/vanaf motorvoertuigen
De laatste twee maanden van 2008 tonen een afname in de aangifte diefstal uit/vanaf motorovoertuigen. Diverse preventieve acties vanuit de politie, zoals bromfiets/ scootercontrole, arrestaties diverse daders, hebben bijgedragen aan deze daling.
Omval/Betondorp
Woninginbraak/Inbraak
In de buurt Omval/Betondorp is het aantal inbraken waaronder woninginbraak afgenomen. Na overleg tussen bewoners, stadsdeel, buurtregisseur en corporaties, heeft een corporatie achterpaden van woningen afgesloten (alleen toegankelijk voor bewoners). Inbraken gebeurden hoofdzakelijk via deze achterpaden.

Oud Zuid
In Oud Zuid begint het aantal aangiften van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen af te nemen. Zowel politie als het stadsdeel blijven veel aandacht aan dit delict besteden.
Oude Pijp
De aangiften vernieling over de maanden januari tot en met december 2008 zijn toegenomen. Dit wordt veroorzaakt door de aangifte vernielingen die in de maanden mei en juni 2008 hebben plaatsvonden: honderden lekgeprikte autobanden.
Museumkwartier
De stijging van de inbraakcijfers wordt momenteel door de politie onderzocht zodat de juiste maatregelen hiertegen genomen kunnen worden.

Zuideramstel
IJsselbuurt
De toename van geluidsoverlast wordt veroorzaakt door spelende jongeren. Via welzijnsorganisaties, politie en streetcornerwork wordt geprobeerd de overlast te verminderen.