Agenda Nicis Institute april 2009
Startdatum 2 april 2009, Den Haag
Masterclass 'Stratego', het spel tussen bestuurslagen Rijk, provincies en gemeenten hebben een gedeelde opdracht in de aanpak van maatschappelijke problemen. In allerlei verbanden en besluitvormingstrajecten hebben deze bestuurslagen met elkaar te maken. Bovendien zijn ook de EU en allerlei 'tussenbestuurslagen' vaak partij in het besluitvormingsproces. Samenwerking is van groot belang om resultaten te boeken. Bestuurders en beleidsmakers moeten deze samenwerking vormgeven. De masterclass 'Stratego' geeft antwoord op vragen als Hoe brengt u effectieve samenwerking tot stand? Hoe vindt u de juiste weg naar 'Den Haag' die leidt tot het beste resultaat? Welke procesaanpak is hierin succesvol? Welke vorm van samenwerking leidt tot het beste resultaat? De masterclass duurt 3 dagen en wordt geleid door drs. Rein Zunderop, met medewerking van prof. dr. Ing. Geert Teisman en prof. dr. Rinus van Schendelen. Meer informatie?
www.nicis.nl
Startdatum 7 april 2009, Den Haag
Masterclass 'Vitale coalities en vitaal burgerschap' De stedelijke democratie is een steeds bontere mengeling geworden van verschillende vormen van democratie (zoals representatief, direct, consensus) met elk eigen logica's, procedures en beloften. Tegelijkertijd klinkt een sterke roep om slagkrachtig bestuur dat in staat is om ondermeer via 'vitale coalities' met wijkbewoners en maatschappelijke partijen snel concrete vraagstukken te tackelen om bijvoorbeeld samen aan krachtwijken te werken. Tijdens de masterclass 'Vitale coalities en vitaal burgerschap' krijgt u antwoord op de vraag hoe u als beleidsmaker effectief op deze maatschappelijke en bestuurlijke verschuivingen in kunt spelen. Wat kunt u doen om nieuwe vormen van vitaal burgerschap en vitale coalities te bevorderen? En wat vereist dit alles in de omgang met bewoners? De masterclass duurt 3 dagen en wordt geleid door prof. dr. Gabriel van den Brink. Meer informatie?
www.nicis.nl
8 april 2009, Utrecht
Kennisatelier 'Doelgroepenbeleid: effectief in de uitvoering?' Onderzoeker Floris Vermeulen van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) onderzocht het lokale beleid voor werkloze migrantenjongeren in Amsterdam en Berlijn. Hoewel Berlijn een specifiek beleid voert en Amsterdam een algemeen beleid blijkt dat er in de uitvoering weinig verschillen zijn. De onderzoeker concludeert dat de principiële (vaak politieke) discussie specifiek versus generiek weinig zin heeft en adviseert beleidsmakers zich meer pragmatisch op te stellen. Maar wat betekent dit in de praktijk? Het onderzoek 'Diversiteit in uitvoering' vormt in dit kennisatelier het startpunt voor verdere discussies over de effectiviteit van (doelgroepen)beleid in de uitvoering. Hoe kan het gekozen specifieke dan wel generieke beleid effectief geïmplementeerd worden? Hoe voorkom je mogelijke negatieve gevolgen, zoals stigmatisering? En wat betekenen de onderzoeksresultaten in de context van de recent uitgekomen beleidsbrief over de specifieke aanpak van Marokkaans-Nederlandse jongeren? Dit kennisatelier wordt georganiseerd door KIEM (Kennisprogramma Integratie). Meer informatie?
www.nicis.nl
Startdatum 21 april, Den Haag
Masterclass 'Bedrijventerreinen'
Werklocaties, in het bijzonder bedrijventerreinen, staan hoog op de politieke agenda. In zowel het politieke als publieke debat wordt stevig gediscussieerd over bedrijventerreinen als (vermeende) bron van stedelijke economische groei, maar ook als onaantrekkelijke ruimteverslinders die in grote getale langs snelwegen het zicht ontsieren en te snel verouderen. Daarnaast ligt er een advies van de Commissie Noordanus en de kabinetsreactie daarop. De komende tijd zal het kabinet aandacht besteden aan ontwikkeling van een nieuw bedrijventerreinenbeleid, inclusief de financiële aspecten daarvan. Steden staan voor nieuwe uitdagingen, maar zitten nog met veel vragen. Welke werklocaties zijn nu nodig? Welke locaties zijn nodig in de toekomst? Welke trends en ontwikkelingen zijn er gaande en aanstaande? Deze en andere vragen staan centraal in de masterclass 'Bedrijventerreinen, de ontwikkeling van bedrijventerreinen en vastgoed'. De masterclass duurt 2 dagen, en staat onder leiding van prof. dr. Frank van Oort. Meer informatie?
www.nicis.nl
22 april 2009, Utrecht
Debat 'Schooluitval beroepsonderwijs'
De Volkskrant en Nicis Institute werken samen aan de Economische Agenda. Dit is een interactief, journalistiek project waarbij burgers in gesprek gaan met wetenschappers en deskundigen over de belangrijkste economische vraagstukken van ons land. Als onderdeel van dit project organiseren de Volkskrant en Nicis Institute live debatten. Op 22 april a.s. vindt een debat plaats in 'Het Tumult' onder leiding van Jan-Bart Wilschut. Het debat begint om 20.00 uur en heeft als thema 'de schooluitval in het beroepsonderwijs'. Mee debatteren? U bent van harte welkom! Meer informatie?
www.nicis.nl
23 en 24 april 2009, Den Haag
Masterclass 'De innovatieve professional'
Er wordt van u verwacht met innovatieve oplossingen te komen? U wilt in staat zijn een verbeterings- en vernieuwingsgerichte beweging in de gemeente op gang te brengen? U wilt het innovatief vermogen van uzelf en uw team versterken? Na het volgen van de masterclass 'De innovatieve professional' heeft u inzicht in hoe u uw eigen creativiteit kunt versterken en benutten; heeft u geoefend met krachtige en gemakkelijk toepasbare creativiteitstechnieken; heeft u meer inzicht in hoe u een kansgerichte mindset borgt in uw team en in de organisatie; beschikt u over tools om de innovatiekracht en het ondernemerschap van uw team te versterken; beschikt u over meer dan honderd ideeën om de innovatiekracht van professionals in uw gemeente te versterken; heeft u een plan opgesteld om de verworven inzichten tijdens de masterclass te benutten. De masterclass staat onder leiding van prof. dr. Jeff Gaspersz, hoogleraar (Business Universiteit Nyenrode), adviseur innovatiemanagement en auteur van het boek 'Doe meer met de ideeën van medewerkers!, 20 praktische adviezen voor gemeenten.' Meer informatie?
www.nicis.nl
Nicis Institute Nicis Brussel Laan van Nieuw Oost Indië 300 22 rue d'Arlon 2593 CE Den Haag 1050 Brussels Postbus 90750 Belgium 2509 LT Den Haag
T 070 344 0886 T +32 (0)2 213 8430
F 070 344 0967
KvK 27197578
---- --