Ingezonden persbericht

Plasterk roept op tot deelname aan de Nationale Studentenenquête

Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen roept studenten op om mee te werken aan de Nationale Studentenenquête en zo bij te dragen aan een transparant en kwalitatief hoogwaardig hoger onderwijs. De uitkomst van deze enquête wordt gepubliceerd op www.studiekeuze123.nl, de onafhankelijke vergelijkingswebsite van het hoger onderwijs.

De Nationale Studentenenquête gaat binnenkort van start. Tussen 2 april en 30 april ontvangen ruim 120.000 studenten een uitnodiging om online de enquête in te vullen. De enquête gaat over alle aspecten van de opleidingen aan hogescholen en universiteiten: inhoud van de studie, keuzeruimte, samenhang in de opleiding, werkvormen, voorbereiding op de loopbaan, docenten, communicatie, studeerbaarheid, faciliteiten en gebouwen. Ook wordt studenten hun mening gevraagd over de stad waar zij studeren: aanbod en kwaliteit van kamers, horeca en culturele voorzieningen, OV-bereikbaarheid en de sportfaciliteiten en kantine van de onderwijsinstelling. Dit jaar kunnen onderwijsinstellingen voor het eerst ook alle studenten van hun instelling ondervragen en zelf vragen toevoegen. De uitkomst van de Nationale Studentenenquête wordt onder andere gepubliceerd op Studiekeuze123.nl (www.studiekeuze123.nl/studentenoordelen).

Transparant en hoogwaardig onderwijs
Minister Plasterk vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk studenten met de Nationale Studentenenquête meedoen zodat studiekiezers een volledig en betrouwbaar beeld van het hoger onderwijs kunnen krijgen. "Zo kunnen studenten zelf actief bijdragen aan de transparantie van het hoger onderwijs en de kwaliteitsverbetering van hun opleiding. Nederland loopt hierin voorop in Europa. Die voorsprong willen we graag houden en daar hebben we studenten hard bij nodig," aldus minister Plasterk. Instellingen gebruiken de resultaten van de Nationale Studentenenquête voor de kwaliteitsverbetering van opleidingen. Daarnaast zijn de studentenoordelen een belangrijk criterium bij de studiekeuze van aankomende studenten zo blijkt uit verschillende onderzoeken van onder andere Studiekeuze123.nl.

De Nationale Studentenenquête
De Nationale Studentenenquête is een landelijk onderzoek waarin jaarlijks duizenden studenten hun mening geven over opleidingen, hogescholen en universiteiten. Sinds 1 januari 2009 valt de Nationale Studentenenquête onder de verantwoordelijkheid van de Stichting Studiekeuze123 en wordt deze uitgevoerd door ResearchNed en TNS NIPO. De resultaten van de Nationale Studentenenquête worden opgenomen in de Studiekeuzedatabase van Studiekeuze123. Deze database wordt op www.studiekeuzeinformatie.nl beschikbaar gesteld voor interne kwaliteitszorg van onderwijsinstellingen en voorlichtingsproducten (zoals Schoolweb, Qompas, Keuzegids Hoger Onderwijs en www.studiekeuze123.nl).

Stichting Studiekeuze123
Stichting Studiekeuze123 beoogt onafhankelijke en betrouwbare studiekeuzeinformatie te leveren zonder dat commerciële belangen een rol spelen. Stichting Studiekeuze123 is verantwoordelijk voor Studiekeuze123.nl, een vergelijkingssite met meer dan 2500 opleidingen in het hoger onderwijs, en voor de onderliggende Studiekeuzedatabase (www.studiekeuzeinformatie.nl). Vanaf 2009 is Studiekeuze123 ook verantwoordelijk voor de Nationale Studentenenquête. Studiekeuze123 is een gezamenlijk initiatief van het hoger onderwijs - verenigd in de HBO-raad, PAEPON en VSNU - en de studentenorganisaties ISO en LSVb. SURFfoundation, de ICT-samenwerkingsorganisatie voor het hoger onderwijs en onderzoek, coördineert de uitvoering. Het ministerie van OCW draagt zorg voor de financiering.