Ingezonden persbericht

NNO en NNCK brengen Mozart Requiem o.l.v. Johannes Leertouwer
In deze Paastijd verbindt vanzelfsprekend ook het NNO het aardse met het hemelse. Van 2 tot 9 april speelt het NNO het Requiem van Mozart en La Messe de Minuit de Noël van Charpentier. Onder leiding van Johannes Leertouwer vertolken de stemmen van het Noord Nederlands Concertkoor (NNCK) deze ontroerende werken. Ze behoren tot de allermooiste in de koorliteratuur en weten vast en zeker een gevoelige snaar te raken.

Kaarten zijn te bestellen via www.nno.nu, het concert in De Oosterpoort is uitverkocht.

Een stukje hemel op aarde
De menselijke stem - en dan vooral in koorverband - speelt een belangrijke rol in sacrale muziek. Een van de redenen daarvoor is dat van alle middelen die de mens tot zijn beschikking heeft koorzang het dichtst in de buurt van engelengezang komt. Dit zorgt voor een stukje hemel op aarde. Alleen nu eens niet met een Bach-passie. In anderhalf uur gaan we van het Leven in La Messe de Minuit de Noël, een kerstmis (!) van Charpentier naar de Dood in het Requiem van Mozart.

Johannes Leertouwer
Johannes Leertouwer (1959) studeerde viool aan het Sweelinck Conservatorium bij Bouw Lemkes en bij Josef Suk in Wenen en Praag. Na zijn studie verdiepte Leertouwer zich in de historische uitvoeringspraktijk en was hij concertmeester bij Anima Aeterna, het Amsterdam Baroque Orchestra en het orkest van de Nederlandse Bachvereniging. Leertouwer deed als violist eveneens ervaring op in de romantische en 20e-eeuwse orkestpraktijk bij onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest en het Chamber Orchestra of Europe. Vanuit zijn functies als concertmeester en muzikaal leider kreeg Johannes Leertouwer een groeiend aantal uitnodigingen als dirigent. Leertouwer volgde vervolgens directieonderricht bij de legendarische Finse professor Jorma Panula. Sinds 2004 is Johannes Leertouwer aangesteld als vaste gastdirigent bij het Symfonieorkest van Osaka. Johannes Leertouwer dirigeert regelmatig bij het NNO.

Concerten

02 april 2009 - Emmen / De Muzeval
03 april 2009 - Leeuwarden / De Harmonie
07 april 2009 - Stadskanaal / Theater Geert Teis
08 april 2009 - Drachten / De Lawei
09 april 2009 - Groningen / De Oosterpoort UITVERKOCHT

Programma
Charpentier La Messe de Minuit de Noël
Mozart Requiem KV 626, compl. Clemens Kemme 2006,rev 2008

Dirigent Johannes Leertouwer
Sopraan Katherine Fuge
Alt Barbara Kozelj
Tenor Seung-Hee Park
Bas Marc Pantus
Koor NNCK, instudering Louis Buskens
Sopraan II - Charpentier Amaryllis Dieltiens

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina en Philip Glass Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Met ingang van seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.