Koenders steunt tijdens G20 handelsfinanciering armste landen

Nederland doet mee aan een innovatief programma ter bevordering van de financiering van handel in ontwikkelingslanden dat vandaag tijdens de G20-top in Londen is gelanceerd. Volgens minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is dit programma een slimme manier om vooral de armste landen die geheel buiten hun schuld om onevenredig hard getroffen worden door de kredietcrisis te ondersteunen. De wereldhandel neemt dit jaar volgens de Wereldhandelsorganisatie met 9% af. 'Het tekort aan private financiering is funest voor de handel en werkgelegenheid in ontwikkelingslanden. Dit fonds helpt de handel en economische groei in de armste landen weer op gang te brengen', aldus Koenders.

Het 'Global Trade Liquidity Program' is een gezamenlijk initiatief van de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie, en de Afrikaanse ontwikkelingsbank en wordt gesteund door onder andere de VS, het VK en Nederland. Het programma start nog deze maand en de Wereldbank verwacht dat de 5 miljard dollar die in het fonds wordt gestort zo'n 50 miljard dollar aan handel kan helpen financieren over twee jaar (hefboomeffect). Het geld komt in een roulerend fonds en kan dus meerdere keren gebruikt worden voor kortlopende handelstransacties. Daarnaast doen dankzij de bijdrage van donoren en ontwikkelingsbanken ook commerciële banken mee, waardoor één dollar meerdere dollars oplevert die kunnen worden geïnvesteerd.

Er is momenteel een tekort van zo'n 100 á 300 miljard dollar aan private handelsfinanciering. De wereldhandel daalt mede als gevolg van gebrek aan financieringsmogelijkheden. Koenders: 'Nederland levert een kapitaalbijdrage van 50 miljoen dollar, waarmee een hefboomeffect van een half miljard dollar bereikt kan worden. Dit is niet alleen een effectieve manier om ontwikkelingsgeld in te zetten voor het aanjagen van de handel en economische groei in de armste landen, maar ook voor de wereldhandel als geheel. Dat is ook goed voor de Nederlandse economie.'

Daarnaast zal Nederland ook, net als het VK, een bijdrage leveren aan het 'Rapid Social Response Fund'. Dit fonds moet een vangnet vormen voor de armste en meest kwetsbare bevolkingsgroepen in ontwikkelingslanden om de negatieve effecten van de kredietcrisis op basisonderwijs, gezondheidszorg en voeding zoveel mogelijk te beperken. Koenders heeft hier 20 miljoen dollar voor toegezegd.

Noot voor redacties (