Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 2 april 2009

Een op de vier Nederlanders krijgt huidkanker

Verontrustende stijging aantal kankergevallen door zonaanbidding

Digitale huidscan spoort huidkanker in vroeg stadium op

,,Huidkanker zal de komende jaren epidemische vormen aannemen." Dat zegt voorzitter van het Huidfonds dr. Martino Neumann, tevens dermatoloog in het Erasmus MC. ,,Er moeten preventieve maatregelen worden getroffen door de overheid, want we zijn nu al aan het dweilen met de kraan open."

De Velthuis Kliniek, de grootste cosmetische medische kliniek van Nederland en gespecialiseerd in huidbehandelingen, onderschrijft de waarschuwing van dr. Neumann. Medisch directeur dr. Peter Velthuis: ,,Nederlanders zonnen niet met verstand. Ze smeren niet of te weinig en houden van roosteren, ondanks de risico's. Uit onderzoek blijkt dat wie in zijn jeugd een keer verbrand is geweest, op latere leeftijd twee keer zoveel kans heeft om huidkanker, met name melanomen, te krijgen. Overheidsmaatregelen zijn wat ons betreft geboden."

Een op de vier

Volgens berekeningen, die zijn gebaseerd op Europees epidemiologisch onderzoek van het Erasmus MC, zal tussen nu en 10 jaar één op de vier Nederlanders worden geconfronteerd met huidkanker. In Nederland is het de meest voorkomende vorm van kanker, die de komende jaren alleen maar zal toenemen. Prognoses uit het Erasmusonderzoek voor 2015 zijn nu al gehaald. Thans zijn er 75.000 nieuwe gevallen van melanomen en plaveisel carcinomen per jaar, waarvan circa 1500 mensen sterven.

Oorzaken van de stijging zijn de vergrijzing van de bevolking en de babyboomers die als eerste naoorlogse generatie vaker op vakantie konden gaan en daarmee de cultuur vestigde dat 'bruin zijn mooi is'.

Digitale huidscan

De Velthuis Kliniek heeft als eerste privé-kliniek het voortouw genomen in de strijd tegen huidkanker. De kliniek werkt met een digitale huidscan, waarmee dermatologen snel en exact veranderingen van moedervlekken en andere huidmutaties kunnen waarnemen. In 10 minuten worden alle moedervlekken in kaart gebracht.

Volgens voorzitter Neumann van het Huidfonds is dit een uitstekende manier van screenen. ,,Vooral voor mensen die veel in de buitenlucht werken zoals wegenbouwers, stratenmakers en dakdekkers is deze opsporingsmethode adequaat. Zorgverzekeraars zouden zich sterk moeten maken om deze screening in hun zorgpakket op te nemen."

Snel en accuraat

Hoewel huidkanker relatief gezien het minst levensbedreigend is, is er wel kwaliteit van leven mee gemoeid. Velthuis: ,,Huidkanker in het gezicht geeft vaak verminkingen, die wij als Velthuis Kliniek Huidoncologie tot een minimum kunnen beperken. We kunnen sneller diagnoses maken en opereren omdat we een plastisch chirurg, een dermatoloog en een huidtherapeute binnen handbereik hebben. Waar je in een ziekenhuis doorgaans drie maanden moet wachten op een diagnose, doen wij dat in drie werkdagen."

Feiten over de zon


- Rimpels komen voor 90 % door de zon en zijn voor 10 % erfelijk.


- UVA stralen beschadigen collageen, dat zorgt voor stevigheid en rekbaarheid van de huid.


- Kleding met een SPF 50 kan door nat worden een SPF 5 worden.


- UVA veroorzaakt bruining, veroudering en huidkanker, UVB veroorzaakt bruining, verbranding en huidkanker.


- Alleen UVB zorgt voor productie van vitamine D, maar daarvoor is geen zonaanbidding nodig. Tien minuten per dag buiten levert genoeg vitamine D.


- Om de werkelijke SPF bescherming te hebben, moet je 2 mg per cm² op de huid aanbrengen. Mensen gebruiken echter slechts tussen de 0,5 en 1 mg per cm².

Dit betekent dat wanneer je SPF 30 smeert, de bescherming enkel tussen de SPF 7 en SPF 15 is.


- Wolken houden maar 20-40% van de UV stralen tegen. Het terugkaatsen van zonlicht tegen de wolken kan de zonkracht hoger maken dan bij een onbewolkte hemel.


- 90 % van de pigment/ouderdomsvlekken komt door de zon.

Verstandig zonnen, tips van Velthuis Kliniek


- Ga uitgebreid lunchen en een dutje doen.


- Gebruik zonbescherming net zoals een dagcrème.


- Ook op de tennisbaan en langs het voetbalveld bij een grijze dag is zonprotectie noodzakelijk.


- Bescherm je kinderen met crème, een petje en UV-werende kleding om hen te behoeden voor verbranding. Een keer verbrand, geeft twee keer zoveel risico op huidkanker later.


- UV-werende kleding is meestal donker, van synthetisch materiaal en zijn gebreid of strak geweven.


- Zelfs bij zonnebrandproducten met claims als 'lasts all day' en 'waterproof' is het aan te raden elke twee uur opnieuw te smeren.


- Smeer uw kinderen in, ook armen en benen, wanneer ze meer dan twee uur per dag buiten zijn.


- UV stralen hebben ook effect op huisdieren. Bescherm uw hond en kat ook, vooral als u op het strand bent.

----------



Ingezonden persbericht