Ingezonden persbericht
- PERSBERICHT -
Hansaplast introduceert innovatie op het gebied van wondverzorging
KORSTJE BLIJKT NIET DE BESTE PLEISTER
Baarn, 2 april 2009 - Bij de behandeling van een snij- oof schaafwondje doen 9 van de 10 Nederlanders hetzelfde: we plakken er ter bescherming een pleister op. En zodra er een droog korstje ontstaat, laten we de buitenlucht het genezende werk doen. Dit is immers de beste manier om wondjes te laten genezen, denkt 89% van de Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Synovate in opdracht van Hansaplast gehouden onder ruim 1000 consumenten. Fout! Engelse wetenschappers kwamen er eind vorige eeuw al achter dat een korstje juist het herstel van de huid vertraagt en dat de huid beter geneest door deze vochtig te houden.
Kennis door de jaren heen niet juist
Hansaplast heeft door Synovate laten onderzoeken hoe het momenteel is gesteld met het kennisniveau van Nederland op het gebied van de verzorging van wondjes. Het blijkt dat 75% van de Nederlanders denkt dat ze voldoende weet over wondverzorging. Van de ondervraagden geeft 89% aan dat 'aan de lucht drogen' de beste manier van genezen is. Deze kennis heeft Nederland vooral meegekregen uit de eigen opvoeding (68%). Kennis die ten onrechte verkeerd wordt doorgegeven van generatie op generatie. Want wat veel mensen niet weten is dat een korstje de bewegelijkheid van huidcellen belemmert en hierdoor het herstel van de huid juist wordt vertraagd. Wanneer wondjes vochtig worden gehouden, kunnen huidcellen sneller bewegen om de huid opnieuw op te bouwen.
Hansaplast doorbreekt de aannames die Nederland heeft en bewijst het tegendeel: een korstje wordt hard en maakt het daardoor moeilijker om de stoffen aan- en af te voeren die nieuwe huidcellen moeten opbouwen. Bovendien kan er door dat langere genezingsproces onnodig een litteken ontstaan. Daarom komt Hansaplast nu met een pleister die de wond vochtig houdt en het mogelijk maakt wondjes aanzienlijk sneller te laten genezen. Een manier van wondverzorging die veel in ziekenhuizen wordt toegepast. Hansaplast kent hiermee een nieuwe gebruiksfunctie toe aan pleisters, die momenteel voornamelijk worden gebruikt ter bescherming van het wondje tegen vuil (78% van Nederlanders) en het beschermen van kleding tegen bloed (60%).
Papier: boosdoener nummer één bij vrouwen
In het consumentenonderzoek is tevens onderzocht hoe vààk we eigenlijk een wondje oplopen. Gemiddeld overkomt dit ons naar eigen zeggen zo'n 8 keer per jaar. In de meeste gevallen zijn dat snijwondjes aan handen en vingers, die we vooral in en om het huis oplopen (80%).
Bij mannen zijn vooral klussen (65%) en scheren (30%) de boosdoeners. Bij vrouwen is de keuken (42%) de plek waar een mes of ander scherp voorwerp nogal eens wil uitschieten en waar brandwondjes worden opgelopen. En opmerkelijk: papier is gevaarlijker dan we denken. Bij vrouwen ontstaan veruit de meeste snijwondjes NIET door messen, maar door papier (maar liefst 41%)! Kinderen hebben altíjd wel ergens een snij- of schaafwondje. En juist bij kinderen is het belangrijk dat diepere schaaf- of snijwondjes snel, veilig en met minimale kans op littekens genezen. Een korstje dat wordt opengekrabd, vergroot bovendien de kans op infectie.
Nieuw: Hansaplast met Wondhelende Crème
De nieuwe generatie pleister van Hansaplast houdt de wond juist vochtig door de toevoeging van speciale wondhelende crème. Het resultaat: een sneller herstel van de huid en minder kans op littekens. De toevoeging van wondhelende crème in een pleister is uniek in Nederland. Deze introductie maakt het voor consumenten mogelijk om nu ook deze innovatieve manier van wondverzorging thuis toe te passen. Hansaplast met Wondhelende Crème is vanaf april verkrijgbaar bij drogist en supermarkt en kost ¤3,29 voor 12 pleisters.
- EINDE PERSBERICHT -