Kabinet neemt voorzorgsbeginsel op in besluiten over nieuwe technologie.
Onzekerheden over risico's moeten expliciet benoemd worden in besluiten over nieuwe technologieën. Ook de uiteenlopende maatschappelijke zorgen moeten expliciet in de overwegingen van zo'n besluit opgenomen worden. Dat stelt het kabinet in reactie op de rapporten 'Onzekere veiligheid, verantwoordelijkheid rond fysieke veiligheid' van de WRR en 'Voorzorg met rede' van de Gezondheidsraad. Minister Cramer (Ruimte en Milieu) heeft de kabinetsreactie vandaag naar de Kamer gestuurd.
Beide rapporten bepleiten dat de klassieke risicobenadering van de overheid aanpassing behoeft. Die houdt in dat risico's op (natuur-) wetenschappelijke wijze berekend worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat Nederland, ondanks ernstige rampen als in Volendam en Enschede, een hoog niveau van veiligheid heeft. Maar de benadering is niet toekomstbestendig. Risico's van nieuwe technologieën blijken vaak moeilijk in getallen te vatten. In de klassieke risicobenadering met z'n "bij twijfel, niet doen"-principe kan dit leiden tot een rem op innovatie. De (natuur) wetenschappelijke inslag miskent daarnaast het toenemende belang van uiteenlopende zorgen in de samenleving voor besluitvormingsprocessen.
Daarom ziet het kabinet, in navolging van de twee raden, de voorzorgbenadering als meer toekomstbestendige strategie voor het omgaan met onzekerheden. Dit houdt in dat de overheid de samenleving vooraf mobiliseert bij besluiten met veel onzekerheid of maatschappelijke controversie. Zorgen worden serieus genomen, alternatieven verkend, onzekerheden op basis van ieders kennis en ervaring in kaart gebracht en verantwoording wordt publiekelijk afgelegd.
Bij het organiseren van voorzorg is maatwerk geboden. Daarom werkt het kabinet deze voorzorgbenadering voor een aantal onderwerpen uit. Deze lijst toont aan dat voorzorg haar weg reeds gevonden heeft in actuele besluitvormingsprocessen. Wettelijke verankering van voorzorg, zoals de raden bepleiten, rekent het kabinet echter onvoldoende meerwaarde toe.
Noot voor redacties (
RVD Mediafeed