Gemeente 's-Hertogenbosch

02-04-2009
Officiële opening informatiecentrum Bastionder

Het nieuwe Bastionder in Bastion Oranje is op 1 april aanstaande officieel geopend door gedeputeerde Onno Hoes en wethouder Jetty Eugster. Het informatiecentrum Bastionder gaat op educatieve en eigentijdse wijze aandacht besteden aan de krijgsgeschiedenis van de vestingstad 'sHertogenbosch, de regio en aan de omliggende natuurwaarden.

De realisatie van dit schitterend vormgegeven ontwerp van Marc van Roosmalen, Marlène van Gessel en Martien van Osch was alleen mogelijk met de ondersteuning van de provincie, het rijk en van Europa. De provincie leverde een belangrijke bijdrage uit het programma Samen Investeren in BrabantStad. Vanuit het Bastionder heeft de bezoeker uitzicht over het natuurgebied het Bossche Broek, een onderdeel van het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Het Bastionder moet een onderdeel zijn van een toeristisch netwerk. Dit wordt het startpunt van een bezoek aan stad en regio met cultuurhistorie aspecten, ongerepte natuur en met informatie over verleden en heden. Het Bastionder maakt ook deel uit van één van de vaarroutes over de Binnendieze.

Archeologisch onderzoek
Het Bastionder is een ondergrondse presentatieruimte in bastion Oranje waarin een deel van de tweede middeleeuwse stadsommuring is opgenomen samen met het bekende kanon Stuer Gewalt. Voor de realisatie is ook diverse malen archeologisch onderzoek verricht naar de muur en bijbehorende muurtoren. Eén van de belangrijkste constateringen van het archeologisch onderzoek is, dat de muurtoren niet gelijktijdig met de tweede stadsmuur is aangelegd. De tweede stadsmuur is vermoedelijk kort na 1300 aangelegd. De toren moet pas rond 1543 zijn gebouwd. Oorspronkelijk ging men vanuit een opening in de muur via een trap naar de weergang. Direct na het bouwen van de muur, dus nog voorafgaand aan de bouw van de toren, is een groot terrein buiten de muur opgehoogd en in gebruik genomen als een gedeelte van de stad buiten de muur.

Bouw Bastionder
In december 2007 en januari 2008 werd de bouwput voor het Bastionder uitgegraven, waardoor de buitenzijde van de 14de-eeuwse stadsmuur en de 16de-eeuwse toren volledig bloot kwam te liggen. Een verrassende ontdekking was de aanwezigheid van een primair in de muur aanwezig poortje dat toegang tot het Molenerf moet hebben gegeven. Buiten de grote officiële poorten waren er wel meer van dit soort kleine poorten naar buiten, die in tijden van gevaar makkelijk konden worden afgesloten. Het ligt hier half verscholen achter het zware muurwerk van het latere bastion. Voor de realisatie van het Bastionder heeft de gemeente 's-Hertogenbosch een subsidie van EUR 600.000,- toegekend gekregen uit het EU-programma EFRO (Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling). Dit Fonds is vanuit het Operationeel Programma Zuid-Nederland 2007-2013 bestemd om de economische structuur van het landsdeel Zuid te versterken en de werkgelegenheid te bevorderen. Dit gebeurt onder meer door enerzijds te investeren in kansrijke sectoren als kenniseconomie en innovatie, anderzijds door het vestigings- en verblijfklimaat te versterken. Ook zijn er forse bijdragen zowel inhoudelijk als financieel geleverd door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuur en monumenten (RACM) en door het Innovatieve Programma Stedelijke Vernieuwing (IPSV