Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 1 april 2009

Gemeentemuseum Den Haag brengt wijk in beweging

Museum gaat nauwe banden aan met inwoners Den Haag

Op 2 april start een bijzonder project op het terrein van cultuur en sociale cohesie: het Gemeentemuseum Den Haag biedt de komende vier jaar alle inwoners van de acht stadsdelen van Den Haag achtereenvolgens een half jaar lang gratis toegang en activiteiten die speciaal voor die bewoners zijn gemaakt. Het museum is daarvoor al enkele maanden op pad geweest om zoveel mogelijk (wijk)groepen en netwerken in het stadsdeel Segbroek - dat de spits afbijt - persoonlijk uit te nodigen.

De lijst 'nieuwe' bezoekers die zich al hebben aangemeld in het museum is lang: groepjes hangmoeders, die hun kinderen naar school brengen en daar vervolgens wachten tot de school uitgaat om daarmee een tramkaart uit te sparen. Drukke tweeverdieners met kinderen die eigenlijk nooit tijd hebben voor een museumbezoek. Straatvertegenwoordigers die met een zorgzaam oog de buurt bewaken. Jonge stellen die willen uitgaan maar kunst en romantiek willen combineren. Een Spaanstalige parochie, die op zondag het warme toevluchtsoord is voor veel mensen uit de onderkant van de Haagse samenleving. Jongeren, die graffitiworkshops volgen in het museum en winkeliers die samen met het Gemeentemuseum een kunstroute via hun etalages laten lopen.

Door intensief contact met winkeliers, kerkgenootschappen, wijkverenigingen, scholen, cafés, (hang)jongeren en bejaardentehuizen kan het museum nu een programma aanbieden dat zoveel mogelijk gebaseerd is op de wensen van de bewoners van Segbroek zelf. De verzoeken uit het stadsdeel zijn divers: jongeren willen 'iets kunnen doen', een nacht-preventiegroep wil na de rondleiding met de beveiliging in gesprek, ouders met kinderen willen als gezin iets kunnen doen, allochtone vrouwen komen voor een workshop met een link naar kunst uit de eigen cultuur. Een belangrijk uitgangspunt is dat de bestaande plannen en tentoonstellingen niet zijn gewijzigd, maar dat de gastvrijheid door bijzondere activiteiten wordt verhoogd en mensen daardoor makkelijk de weg naar het museum weten te vinden.

In het speciale tijdschrift, dat op 1 april bij 32.000 huishoudens in het stadsdeel Segbroek wordt bezorgd, staan alle mogelijkheden beschreven. Daarnaast komen in dat magazine ook bewoners, winkeliers en museummedewerkers aan het woord, die vertellen over hun passie voor kunst of het museum. Ook de winkeliers in het stadsdeel doen mee. Een deel richt hun etalage in met reproducties van stukken uit de collectie van het museum. Zo krijg je tijdens het boodschappen doen al een voorproefje op de rijke verzameling en op de tentoonstelling XXste Eeuw. In de ene etalage herken je een stadsgezicht van Isaac Israëls, in de andere een zeegezicht van Hendrik Willem Mesdag, een jurk van Yves Saint Laurent of een schilderij van Karel Appel.

Het Segbroek-project, dat wordt ondersteund door Fonds 1818 en de Rabobank wordt eind september afgerond. Voordat in de winter van 2009 de deuren open gaan voor het volgende stadsdeel, zal het museum ook daar eerst weer uitgebreid contact zoeken met de inwoners van het stadsdeel.