Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 4 maart 2009

Dankzij motie gemeenteraad over 'Energiefaculteit':

Oprichting regionaal kennisplatform energieneutraal bouwen

Gemeente Alkmaar werkt samen met beroepsonderwijs (zoals In Holland en ROC Horizoncollege), de Open Universiteit en het bedrijfsleven aan de oprichting van een regionaal kennisplatform voor energieneutraal bouwen. Het platform kreeg de werktitel Paviljoen 2030, verwijzend naar de gelijknamige stadsvisie Alkmaar die eind vorig jaar is vastgesteld en naar de doelstelling van het Rijk, dat in 2030 alle nieuwbouw energieneutraal moet zijn. De aanleiding voor oprichting van het kennisplatform is uitvoering van de motie Energiefaculteit die op 6 november 2007 is ingediend door de fracties van PvdA, CDA, VVD, Groen Links en SP en die nagenoeg raadsbreed steun kreeg.

Doelstellingen
Volgens het Lenteakkoord 2008 tussen het Rijk en de bouwwereld zal het energieverbruik in nieuwe winkels, woningen en kantoren in 2015 met 50% gereduceerd zijn ten opzichte van nu. Dit betekent dat over zeven jaar duurzame technieken toegepast moeten worden in alle fasen van de bouw. Daarnaast wil het Rijk dat in 2030 klimaatneutraal bouwen de standaard is. Door energiebesparing in de bestaande woning- en utiliteitsbouw moet bovendien uitwerking worden gegeven aan het convenant 'Meer met minder', dat het Rijk met de bouwwereld heeft afgesloten. Om deze doelstellingen te halen, is er de komende jaren veel behoefte aan mensen die zijn geschoold in het toepassen van technieken voor energieneutraal bouwen.

Kansen
Het concept voor Paviljoen 2030 wordt op 2 april voorgelegd aan de gemeenteraad. Oorspronkelijk wilde de gemeenteraad van Alkmaar een Nijenrode-achtige universiteit voor energie oprichten. Uit onderzoek bleek echter dat er in de regio veel meer kansen liggen voor versterking van het al aanwezige technische beroepsonderwijs, van VMBO tot HBO+ en masteropleidingen, in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. "Onze regio is landelijk een leverancier van bouw- en installatiebedrijven en er zijn bedrijven en instellingen gevestigd die ook landelijk gezien van groot belang zijn voor energiebesparing en duurzame energie", aldus Bruinooge. "Daarom heeft de gemeente partijen uit het onderwijs en bedrijfsleven bijeengebracht om de gedachten over een platform voor kennisuitwisseling nader uit te werken."