Gemeente Laarbeek


Dinsdag 24 maart jl. organiseerde de gemeente Laarbeek in samenwerking met Gezamenlijke Ondernemers Organisaties Laarbeek (GOOL) en Kamer van Koophandel Brabant (KvK) een workshop over het project Ruimteplanner en over het toekomstige bedrijventerreinenbeleid in Laarbeek. Deze workshop, speciaal georganiseerd voor ondernemers op de bedrijventerreinen Duivenakker, Torenakkers en Helmondseweg-Kanaaldijk in Aarle-Rixtel, is met een opkomst van circa 25 deelnemers succesvol verlopen.

Frank van Asten, voorzitter van GOOL, opende de bijeenkomst, waarna John Stohr van adviesbureau BRO een uitgebreide toelichting gaf op de Ruimteplanner en de daaruit voortgekomen aandachtspunten voor het bedrijventerreinenbeleid in Laarbeek.

Burgemeester Hans Gilissen, tevens portefeuillehouder Economische Zaken, onderstreepte het belang van het project voor de gemeente en gaf aan op welke manier de bevindingen uit de workshop in concreet beleid kunnen worden vertaald. Hij vertelde tevens dat Laarbeek in tegenstelling tot eerdere jaren in 2008 een gunstige ontwikkeling qua werkgelegenheid heeft laten zien, beter dan in de overige Peel-gemeenten. Toon van Osch, oud-directeur van Oskomera, bestuurslid van Deurnes Industrieel Contact (DIC) en lid van de werkgroep Ruimteplanner in Deurne, deelde de ervaringen die hij in Deurne had opgedaan met de Ruimteplanner met de aanwezige deelnemers. Een gedeelde visie, directe betrokkenheid van ondernemers bij het formuleren van beleid, een planningssystematiek gebaseerd op de wensen en behoeften van het lokale bedrijfsleven en duidelijk geformuleerde (politieke) keuzes waar de gemeente op een proactieve wijze invulling aangeeft, dat zijn voor hem de duidelijke succesfactoren in Deu rne. De Ruimteplanner is meer dan een instrument, het is een proces waarbij bedrijfsleven en overheid samen optrekken om voldoende ruimte te creëren, zodat het bedrijfsleven zich zowel nu als op de lange(re) termijn kan doorontwikkelen en haar kansen kan verzilveren.

Na het plenaire gedeelte kregen de ondernemers de gelegenheid hun bijdrage te leveren. Gegroepeerd per bedrijventerrein gaven de deelnemers doordacht en betrokken commentaar op de huidige situatie en leverden zij ideeën en aandachtspunten aan voor de toekomst.

Van deze informatie zal gebruik worden gemaakt bij de aanpassing en vorming van beleid voor bedrijventerreinen in de gemeente Laarbeek. Met de ondernemers is afgesproken dat zij geïnformeerd zullen worden over de hierna te nemen stappen.

Er volgen nog twee van deze bijeenkomsten. Voor de ondernemers gevestigd op de bedrijventerreinen in Lieshout en Mariahout vindt deze workshop plaats op 30 maart, van 16.30 tot 18.45 uur in het Dorpshuis in Lieshout. Op 2 april wordt de workshop voor de ondernemers op bedrijventerreinen in Beek en Donk georganiseerd, van 16.30 tot 18.45 uur in het Ontmoetingscentrum.

Hoogwaardige bedrijventerreinen

De gemeente Laarbeek wil samen met overkoepelende ondernemersvereniging GOOL en de KvK ervoor zorgen dat er nu en in de toekomst voldoende kwalitatief hoogwaardige bedrijventerreinen beschikbaar zijn; locaties die nauw aansluiten op de wensen en behoeften van het lokale bedrijfsleven.

Om dit te realiseren is er een plan van aanpak opgesteld, waarbij de gemeente samen met ondernemersvereniging GOOL en de KvK zo'n 10 à 15 jaar vooruit kijkt. Het plan behelst niet alleen de planning en invulling van nieuw uit te geven terreinen maar ook de revitalisering en betere benutting van reeds bestaande terreinen. Het faciliteren van de ruimtebehoefte van het Laarbeekse bedrijfsleven staat zowel nu als in de toekomst hoog op de agenda.