Bezoek Hooikoortspoli Maasstad Ziekenhuis kan astma voorkomen

02/04/2009 17:22

Maasstad Ziekenhuis

Vier miljoen Nederlanders voelen het met dit mooie lenteweer welhaast traditie getrouw aankomen: rode kriebelneus, tranende ogen en onbedaarlijke niesbuien: hooikoorts. Het seizoen is begonnen.

Wie al geruime tijd kampt met klachten en er met recepten en zelfzorgmiddelen van apotheek en drogist maar niet vanaf komt, is vanaf vandaag van harte welkom op de Hooikoortspolikliniek van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Hooikoorts is een vaak voorkomende allergie voor de pollen, het stuifmeel van bomen, planten en grassen. Die zweven een groot deel van het jaar in de lucht en worden door patiënten ingeademd. Hechten pollen zich aan de slijmvliezen van neus en ogen, dan ontlokken ze een hevige allergische reactie die zich uit in niezen, een snotterende neus en tranende ogen.

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is het enige ziekenhuis in Nederland dat een polikliniek heeft ingericht, speciaal voor mensen met hooikoorts. De aan dit ziekenhuis verbonden allergoloog dr. Oek Phaff vindt zo'n polikliniek van groot belang. ,,Wie zijn hooikoorts verwaarloost, heeft grote kans dat deze vervelende maar ogenschijnlijk onschuldige kwaal ontaardt in astma. Maar liefst veertig procent van de hooikoortspatiënten krijgt op den duur astma,'' waarschuwt Phaff. Uit ervaring weet Phaff dat 90 procent van de patiënten van zijn klachten af kan komen.

Astma is een chronische ziekte aan de luchtwegen die gepaard gaat met aanvallen van extreme benauwdheid. Om astma de baas te blijven, moeten dikwijls langdurig kostbare medicijnen worden gebruikt. Ook in de winter. Om dat te voorkomen, is een bezoek aan de Hooikoortspolikliniek aan te bevelen.

Hooikoortspatiënten kunnen er binnen een week terecht en ondergaan gedurende een uur een gedegen onderzoek. De longinhoud wordt gemeten, alsmede het stikstofgehalte in de uitgeademde lucht. Dat stikstofgehalte verraadt ontstekingen en geeft derhalve een indicatie of de patiënt al astma heeft. Verder wordt de patiënt natuurlijk getest op allergieën, zoals voor de verschillende soorten pollen, huisstofmijt en harige dieren. Ook stellen medewerkers van de polikliniek veel vragen over de algemene gezondheid van de patiënt.

Na een uur is de diagnose bekend en kan de patiënt naar huis met een op maat gesneden behandelplan. Die kan bijvoorbeeld bestaan uit een antihistamine-siroop, oog- en neusdruppels of ontstekingsremmers. Werkt dat niet, dan komt de patiënt terug en wordt een ander wapen in de strijd geworpen: immunotherapie. Deze therapie, toegediend door middel van tabletten, injecties of druppels onder de tong, is erop gericht het afweermechanisme van de patiënt te versterken.

Juist ook kinderen zijn van harte welkom op de poli. Phaff: ,,Kinderen van nul tot twaalf jaar hebben, als ze last krijgen van hooikoorts, meestal nog geen astma ontwikkeld. Als ze worden geholpen aan hun hooikoorts, hebben ze daar hun leven lang profijt van. Want je vermindert met een goede behandeling niet alleen de kans op astma, maar ook het risico van kruisallergieën. Een kruisallergie betekent dat ze behalve voor pollen ook allergisch worden voor andere allergenen, zoals huisstofmijt.''

Einde bericht