Gemeente Schiedam


April 2009

Eigenaren Hoogstraat gaan aan de slag


01 april 2009

De belangstelling van eigenaren en/of ondernemers in de binnenstad voor deelname aan Werk aan de Winkel is groot. In het eerste jaar dat dit project loopt, is voor 31 panden een subsidie aangevraagd. Eén van de eigenaren die nu ook aan de slag gaat met zijn panden, is Nico van den Hoven van Hoogstraat 156/158. Met behulp van een aantal gemeentelijke subsidies gaat hij het achterstallig onderhoud aan de panden wegwerken en de cascos grondig aanpakken.

Op initiatief van wethouder Menno Siljee (o.a. Binnenstad) zijn het afgelopen jaar onderhandelingen gevoerd met de eigenaar van de schoenenwinkel aan de Hoogstraat. Deze gesprekken hebben nu geresulteerd in de aanpak van de twee panden. Volgens wethouder Siljee was de verpaupering van vooral Hoogstraat 156 iedereen een doorn in het oog. Met dit project zal één van de in zeer slechte staat verkerende panden in de binnenstad er binnenkort weer pico bello uit kunnen gaan zien.

Het project Werk aan de Winkel is een belangrijk onderdeel van de totaalaanpak van de binnenstad. Hiermee wil de gemeente Schiedam bevorderen dat eigenaren en/of ondernemers investeren in winkelpanden in het centrum. Met behulp van een flink aantal aantrekkelijke subsidies kunnen zij het achterstallig onderhoud aan de panden aanpakken en gevels en winkelpuien opknappen op een wijze die recht doet aan het historische karakter van de binnenstad.

Inmiddels zijn al 32 panden in uitvoering via Werk aan de Winkel of zelfs al gereed gemeld, zoals IJssalon Scyedam, café Beloofd, De Vos Burchart. Deze eigenaren hebben zich zelf aangemeld voor deelname aan Werk aan de Winkel; dit is het zoete deel van het project. Er is ook een zure kant. In sommige gevallen moet de druk op een eigenaar worden opgevoerd om deze aan te zetten tot investeren.

Voorbeeldfunctie
Het plan voor de Hoogstraat 156/158 behelst onder andere de aanpak van het casco en het creëren van vier woningen boven de twee winkels. De woningen worden ontsloten via een toegang aan de Nieuwstraat. Het streven is dat de werkzaamheden aan de panden eind 2009 gereed zijn. Eigenaar Nico van den Hoven is verheugd over de ontwikkelingen. Ik hoop dat de aanpak van mijn panden een voorbeeldfunctie hebben. De hele Hoogstraat moet weer leefbaar worden. De werkzaamheden gaan eind maart van start.

Eind 2009 staat dit pand aan de Hoogstraat er weer pico bello bij dankzij subsidies van Werk aan de Winkel.

Klik hier voor meer informatie.