GAIA

2 april 2009

Canadese ambassade wordt zeehondenkerkhof

"Canada, shame on you!": GAIA en Animaux en Péril plakken ingang vol met foto's en slogans tegen wrede zeehondenjacht

"Canada, shame on you!" Voor de ingang van de Canadese ambassade in Brussel rees vanmorgen een zeehondenkerkhof op. Getekend: GAIA en Animaux en Péril. Dertig dierenactivisten plaatsten zwarte kruisen met foto's van zeehonden op een 'ijsvlakte'. Met (nep)bloed brachten ze "diepe bloedsporen van de wreedheid jegens weerloze dieren" rond de kruisen aan. Enkele actievoerders klommen op het plat dak aan de ingang van de ambassade en ontrolden een reuzespandoek tegen de zeehondenjacht. Inmiddels kwam de plakploeg van GAIA en Animaux en Péril in actie: uitgerust met borstel en behanglijm werden tientallen bloederige foto's van afgeslachte zeehonden en affiches met slogans als "Wreed, wreed, wreed" en "Bloody shame" op de ingang van het ambassadegebouw aangeplakt. Zo toonden de dierenactivisten hun verontwaardiging over de grootste zeezoogdierafslachting ter wereld, die op dit moment aan de gang is in Canada: de barbaarse zeehondenjacht. GAIA en Animaux en Péril zijn ook de "doortrapte leugens" beu van de Canadese regering: de zeehonden worden zogezegd 'humaan' gedood. Maar ze ondergaan precies dezelfde wreedheden als de voorgaande jaren.

Voor EU-totaalverbod
De actievoerders maken van de gelegenheid gebruik om bij de bevoegde EU-ministers en het Europees Parlement aan te dringen op een onvoorwaardelijk totaalverbod in de Europese Unie op de handel in zeehondenproducten. Daarover wordt binnenkort beslist. Een totaalverbod zou bewijzen dat de EU geen handel wil drijven in producten die het resultaat zijn van dergelijke grootschalige commerciële wreedheid. Als de EU zijn grenzen sluit voor zeehondenproducten verliest Canada een van zijn belangrijkste afzetmarkten. Voor GAIA- voorzitter Michel Vandenbosch "het begin van het einde van de Canadese zeehondenjacht". Onder impuls van o.a. GAIA voerde België in 2007 als eerste land in de Europese Unie een totaal handelsverbod in op zeehondenproducten. Nederland volgde het Belgische voorbeeld.

Rusland verbiedt, Canada slacht verder
Ook de Russische regering geeft het goede voorbeeld aan de EU én aan Canada: premier Poetin en zijn ministers hebben vorige maand de jacht op jaarlijks 35 000 zeehonden in Rusland verboden. Canada daarentegen, een van de rijkste landen ter wereld, blijft volharden in de boosheid. Met de steun van de regering slachten jagers honderdduizenden zeehonden meedogenloos af. De Canadese regering besliste voor 2009 de quota te verhogen, waardoor 280 000 zadelrobben inbegrepen, dit jaar in totaal 338 200 zeehonden in Noord-Canada mogen worden doodgeslagen, of door schotwonden zwaar gewond verder doodgeknuppeld.