KPMG

Chinese bedrijven zeer positief over Nederland

02|04|09 - In de zoektocht naar een 'portal to Europe' geeft een meerderheid van de bedrijven aan dat Nederland voor hun handels- en logistieke activiteiten de eerste keuze is.

Bestuurders van Chinese bedrijven zijn zeer positief over Nederland. De bedrijven zijn vooral te spreken over de efficiënte gateway (portal) die Nederland biedt voor de doorvoer van Chinese exportgoederen naar de rest van Europa. Daarnaast zien Chinese bedrijven Nederland als een kwalitatief hoogstaande en kosteneffectieve locatie voor een Europees hoofdkantoor. Zij vinden bovendien dat Nederland een efficiënt belastingstelsel heeft en een stabiele investeringsbestemming is.

Dit blijkt uit onderzoek van KPMG naar de aantrekkelijkheid van Nederland voor Chinese ondernemingen. In de zoektocht naar een 'portal to Europe' geeft een meerderheid van de bedrijven aan dat Nederland voor hun handels- en logistieke activiteiten de eerste keuze is. De onderzochte bedrijven vinden niettemin dat Nederland zich als investeringsbestemming actiever zou moeten promoten onder Chinese bestuurders zodat de voordelen van Nederland een grotere bekendheid krijgen.

Europa wordt door Chinese bedrijven vooral als een vooraanstaande bestemming gezien vanwege de grote en welvarende consumentenmarkt en de geavanceerde technologie en know-how waarover het beschikt. "Uit ons onderzoek blijkt dat de bedrijven de Europese markt vooral via een 'portal' willen betreden en beheren", constateert Elbert Waller van KPMG.

Waller: "Meer dan 60% van de onderzochte bedrijven geeft aan bij voorkeur te opereren via een 'portal'. Een bedrijfsvoering die is gebaseerd op een portal lijkt met name geschikt voor het managen van investeringen die zijn georiënteerd op handelsmarkten en de logistiek. Bij de keuze voor een Europese portal laten Chinese investeerders zich vooral leiden door de factoren infrastructuur en fiscaal regime. Daarnaast noemen de bedrijven ook 'zachtere' factoren, zoals meertaligheid, zakelijke normen en culturele aspecten, die volgens de bedrijven een informele maar zeer belangrijke rol spelen". De bedrijven zijn voorts van mening dat het Nederlandse beleid gekenmerkt wordt door stabiliteit en transparantie en de manier waarop in China en Nederland zaken wordt gedaan sluit nauw op elkaar aan. Ook worden de Nederlandse autoriteiten gezien als zeer vriendelijk en behulpzaam en beoordeelt men het leefklimaat voor expats in Nederland als zeer positief.

De kredietcrisis zet een duidelijke rem op de investeringsplannen, zo blijkt uit het onderzoek. Desondanks zal volgens Waller internationale expansie onderdeel blijven van de investeringsstrategieën. Waller: "Cash rich' bedrijven zullen internationaal blijven investeren omdat dit een integraal deel van hun groeistrategie blijft. Daarbij zal ook gekeken worden naar acquisitiemogelijkheden van op dit moment laag geprijsde bedrijven"

Niet alleen vanwege de blijvende internationale expansie van China, maar ook vanwege de onbekendheid van de voordelen van Nederland bij Chinese bedrijven die hier nog niet gevestigd zijn is de conclusie dat Nederland zich in China nog intensiever moet presenteren en profileren. Het hoofd van de KPMG China desk, Jimmy Ji, die zelf regelmatig deelneemt aan economische missies naar China onderschrijft deze bevindingen. Ji: "De promotionele activiteiten moeten zich vooral richten op het aantrekken van Chinese investeerders die plannen hebben voor het opzetten van portals voor handel en logistiek en aanverwante activiteiten in het kader van een Europees hoofdkantoor. Daarnaast moeten de voordelen van het Nederlandse belastingstelsel duidelijker worden gepositioneerd. Op deze wijze kan de relatie die al zo lang bestaat tussen China en Nederland uitgroeien van een handelsrelatie naar een investeringsrelatie."

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

Het bij dit persbericht horende rapport kunt u hier downloaden en/of bestellen.

© 2009 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.