Gemeente Bunnik


Helft reizigers gaat ongevaccineerd op reis

GGD Midden-Nederland houdt voorjaarsactie voor reizigers

De helft van alle reizigers die op reis gaan naar een land buiten West Europa laten zich niet vaccineren. Ook uit de cijfers van reizigers naar landen rond de Middellandse Zee blijkt dat 60% zich niet laten vaccineren. Marokko, Turkije, Tunesië of Egypte: De hygiënische omstandigheden zijn in deze landen vaak slecht. Met als gevolg dat besmettelijke ziekten als geelzucht (hepatitis A), diarree en polio een kans krijgen en meegebracht kunnen worden naar Nederland. Tijdige vaccinaties en medicatie kunnen een hoop leed voorkomen. GGD Midden-Nederland houdt daarom in de maanden april en mei een speciale voorjaarsactie voor alle reizigers die naar het buitenland gaan op vakantie, zakenreis of op familiebezoek. Gezond op reis, gezond weer terug!

De afgelopen jaren is het aantal reizigers enorm gestegen. Reizen naar Turkije, Egypte, Marokko, Tunesië en Kroatië zijn erg in trek. Wie naar deze landen reist, krijgt het advies om zich te laten vaccineren tegen Difterie, Tetanus en Polio (DTP) en besmettelijke geelzucht (Hepatitis A). Een belangrijke preventieve maatregel om zelf niet ziek te worden en om bij thuiskomst anderen in je omgeving niet te besmetten. Toch gingen in 2008 50% van alle reizigers ongevaccineerd op vakantie!

Voorjaarsactie

Ieder jaar blijkt dat de periode vlak voor de vakanties voor veel ouders een drukke en stressvolle periode is. Door vroegtijdig aan reisadvies en vaccinaties te denken is men dit voor. Vaccinaties zijn namelijk voor langere tijd werkzaam. Daarom houdt de GGD een voorjaarsactie: in de maanden april en mei krijgen kinderen een gratis consult en betalen ouders slechts de helft van de consultkosten. Vaccinaties moeten wel gewoon betaald worden.

Afspraak

Voor een afspraak of informatie is er de reizigerslijn 030-6086060 (op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur) of de internetsite www.ggdmn.nl . De GGD Midden-Nederland houdt spreekuren in Amersfoort, Baarn, Nieuwegein, Woerden, Veenendaal of Zeist, op werkdagen maar ook in de avonduren en op zaterdagen.


* Algemene informatie