Gemeente Roermond

Regionale veiligheidscampagne benadrukt noodzaak van zelfredzaamheid

Persbericht van de Veiligheidsregio Limburg-Noord

Met een nieuwe, langlopende bewustwordingscampagne wil Veiligheidsregio Limburg-Noord de inwoners van 21 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg beter bewust maken van de noodzaak van zelfredzaamheid bij grote calamiteiten. Daarmee is Veiligheidsregio Limburg-Noord de eerste veiligheidsregio in Nederland die een regionale invulling geeft aan de landelijke Denk Vooruit-campagne. Dit initiatief heeft inmiddels landelijk waardering gekregen en wordt volledig ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Nationaal Crisis Centrum (NCC). Dinsdag 31 maart gaf Veiligheidsregio Limburg-Noord het startschot voor de campagne tijdens een persconferentie in het crisiscentrum van Brandweer Venlo.

De bewustwordingscampagne vloeit voort uit het Besluit Informatievoorziening Rampen (BIR), waarin is bepaald dat gemeenten wettelijk verplicht zijn om eens in de vijf jaar extra aandacht te besteden aan risicocommunicatie. Met deze campagne richt Veiligheidsregio Limburg-Noord zich op alle inwoners, werkenden en recreanten in het gebied Noord- en Midden-Limburg. Hoofdthemas waarop in de campagne wordt gefocust zijn drie calamiteiten waarvoor de kans dat ze in deze regio optreden het grootst is, te weten een ongeluk met gevaarlijke stoffen, extreem weer en overstromingen.

Ben jij voorbereid op een ramp?
Hoewel de campagne naadloos aansluit op de landelijke Denk Vooruit-campagne, is er tegelijkertijd een aantal verschillen te ontdekken. In tegenstelling tot de moedercampagne, zet de regionale variant niet in op gedragsverandering maar op bewustwording. Bovendien is de informatie laagdrempelig en wordt de doelgroep in alle communicatie persoonlijk aangesproken. Uit onderzoek is gebleken dat mensen zich niet erg druk maken over de kans dat er een grote calamiteit optreedt in hun omgeving, zegt Chris Trines, adviseur Communicatie & PR, Brandweer Limburg-Noord. Mensen gaan er te veel vanuit dat ze ook in geval van een grote calamiteit direct worden geholpen. Terwijl natuurlijk de kans bestaat dat ze zich bij een calamiteit eerst een tijd zelf moeten redden. Met deze campagne willen we iedereen op een persoonlijke manier de noodzaak van zelfredzaamheid laten inzien. Er komt altijd hulp, maar je moet ook zelf weten welke acties je moet nemen als er een ramp gebeurt. Ben jij voorbereid op een ramp? is dan ook het centrale thema in de campagne.

Publicatiedatum: 31-03-2009 Bijgewerkt: 01-04-2009