Senternovem

02-04-2009 | Gebruik biomassa goed voor milieu en miljarden impuls voor economie

Grootschalige toepassing van biomassa levert een enorm milieuvoordeel op en heeft op de langere termijn een positief economisch effect van jaarlijks 7 miljard Euro. Dat staat in de macro-economische verkenning `Bio-based economie in Nederland' dat in opdracht van het EnergieTransitie Platform `Groene Grondstoffen' is uitgevoerd. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de economische verkenning ontvangen uit handen platformvoorzitter Paul Hamm.

Het Copernicus Instituut (Universiteit Utrecht) voerde samen met LEI (Wageningen UR) onderzoek uit naar de economische effecten van biomassa op de economie. De macro-economische verkenning geeft enkele lange termijnscenario's voor het gebruik van biomassa voor biobrandstoffen, elektriciteit en in de chemie. De scenario's zijn opgesteld voor situaties waarin veel of weinig biomassa geïmporteerd wordt en voor situaties met hoge en lage mate van technologische ontwikkeling. Het Platform Groene Grondstoffen raadt de minister aan om het scenario na te streven van hoge technologische ontwikkelingen met grootschalige import van biomassa.

Werkgelegenheid
De effecten van een dergelijk scenario in 2030 zijn: jaarlijks een extra omzet van 7 miljard Euro , 25% van alle energie komt uit biomassa en de uitstoot van broeikasgassen is zo'n 25% afgenomen. Er komt in dit scenario 5% extra werkgelegenheid in de chemie en energiesector.

Stimulans biobased economy
De overheid daagt met het Programma Groene Grondstoffen de chemische en agro-sector uit om met innovatieve projecten, bijvoorbeeld in de vorm van pilots te komen. Op die manier wordt kennis op het gebied van bioraffinage verder ontwikkelt. Bioraffinage is het ontleden van planten in bruikbare delen om er bijvoorbeeld plastic van te maken. Daarnaast wordt in het programma een aantal nieuwe gebieden met groot potentieel gestimuleerd, zoals plantenveredeling en de ontwikkeling van aquatische biomassa (bijvoorbeeld algen). Minister Verburg vraagt de Sociaal Economische Raad (SER) om te adviseren over het stimuleren van de biobased economy in Nederland.

Downloads

Bio-based economy in Nederland - Macro-economische verkenning [pdf, 2,29 Mb]
Bio-based economy in Nederland - Zes aanbevelingen Platform Groene Grondstoffen