Rijk, provincies en gemeenten actualiseren Samenwerkingsagenda Mooi Nederland

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu heeft vandaag samen met vertegenwoordigers van alle provincies en gemeentes nieuwe afspraken gemaakt over hun gezamenlijke inzet voor een Mooi Nederland. Vandaag zetten zij op het Ministerie van VROM hun handtekening onder de geactualiseerde Samenwerkingsagenda Mooi Nederland.

Naast een overzicht van eerder gemaakte afspraken, bevat de geactualiseerde Agenda tal van nieuwe voornemens op landschappelijk gebied. Zo zijn er met de gezamenlijke provincies afspraken gemaakt over het opknappen van verouderde bedrijventerreinen en wordt er in kaart gebracht hoeveel geld er nodig is voor het in stand houden van waardevolle landschappen. Ook worden er zogenaamde groene sleutelprojecten benoemd: projecten om door investeringen in de stadsranden het groen rondom de steden beter toegankelijk en aantrekkelijker te maken voor de stedeling. Daarnaast wordt de hoeveelheid op te ruimen verspreid liggende kassen in kaart gebracht en opgepakt.

Minister Cramer toonde zich samen met gemeenten en provincies opgetogen over de resultaten van één jaar samenwerking: 'De aanpak van verouderde bedrijventerreinen verloopt voorspoedig. Het Rijk heeft al 400 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de adviezen van de commissie Noordanus en we zijn in vijf pilots aan de slag met herstructurering en regionale samenwerking. En deze maand nog gaat het Innovatieprogramma Mooi Nederland van start.' Op het gebied van landschap worden momenteel de kernkwaliteiten van de Nationale Landschappen gezamenlijk uitgewerkt en is er met park Lingezegen tussen Arnhem en Nijmegen een negende Rijksbufferzone aangewezen. Verder zijn alle knelpunten inzake windenergie in kaart gebracht en is er een lange-termijn visie op wind op land in de maak.

In december 2007 spraken de ministeries van VROM, LNV en EZ met IPO en VNG af om samen te werken aan mooiere steden en landschappen ('ruimtelijke kwaliteit'), verrommeling te voorkomen en tegen te gaan en om werk te maken van een slimmer ruimtegebruik. 'Een duurzame leefomgeving is immers één van de belangrijkste prioriteiten van dit kabinet,' aldus Cramer. De afspraken - over bedrijventerreinen, nationale landschappen, de snelwegomgeving, bebouwing van het buitengebied, een innovatieregeling en windenergie - werden vastgelegd in de Samenwerkingsagenda Mooi Nederland.