Dienstenbond CNV

Nieuws

2 april 2009

Werken op Koninginnedag, hoe zit het...

Op 30 april is het weer zover; Koninginnedag, dit jaar op een donderdag. Omdat CNV Dienstenbond elk jaar weer veel vragen krijgt over het werken op Koninginnedag, onderstaand een aantal feiten op een rijtje:

In de VGL- CAO en de CAO voor het Levensmiddelenbedrijf (supermarkt-cao) 2008 - 2010 staat beschreven hoe om te gaan met "werken op zon- en feestdagen":

In artikel 2 lid p. wordt de definitie van een feestdag gegeven. Feestdagen zijn: de algemeen erkende feestdagen Nieuwjaarsdag, beide Paasdagen, Hemelvaartsdag, beide Pinksterdagen en de beide Kerstdagen, alsmede de Bevrijdingsdag in de lustrumjaren en de jaarlijkse dag waarop de verjaardag van H.M. de Koningin wordt gevierd.

In artikel 6 Arbeidstijden en arbeidsduur staat in lid 10.a. wat je rechten en plichten zijn wanneer je werken moet op zondagen en feestdagen: Op zondagen en op feestdagen wordt geen arbeid verricht, tenzij bijzondere omstandigheden zulks noodzakelijk maken en de desbetreffende wettelijke bepalingen zich daartegen niet verzetten. Met andere woorden er wordt op Koninginnedag in principe niet gewerkt, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn. Het besluit om de winkel te openen is geen bijzondere omstandigheid. Een bijzondere omstandigheid is bijvoorbeeld dat de winkel onder water staat door een wolkbreuk.

Mijn baas besluit toch de winkel te openen op Koninginnedag. Ben ik verplicht te komen werken?
Nee, op feestdagen zoals Koninginnedag is er geen verplichting om te werken. Als je die dag vrij wil hebben, dan kan dat.

Op Koninginnedag wordt boven het normaal geldende weekloon voor ieder gewerkt uur het uurloon betaald, vermeerderd met een toeslag van 100%.

Als je toch moet werken op Koninginnedag, dan krijg je 100% toeslag. Oftewel, je krijgt voor elk uur dat je werkt, twee uur uitbetaald.

Indien een werknemer in een periode van 12 weken voorafgaand aan een feestdag ten minste 6 maal ingeroosterd is geweest op de dag dat de feestdag valt, dan wordt de werknemer voor deze feestdag het loon betaald van het aantal uren dat gemiddeld op de bedoelde gewerkte dagen in die voorafgaande periode is gewerkt.
Wanneer je van de afgelopen 12 weken er tenminste zes op maandag gewerkt hebt, wordt deze dag beschouwd als jouw werkdag. Je krijgt dan je loon doorbetaald als je niet hoeft te werken. Dat is echter wel zonder toeslag, want je werkt op die dag immers niet.

Ik werk normaal op donderdag (is nu Koninginnedag), maar de winkel is gesloten, krijg ik wel betaald?
Als je normaal werkt op donderdag en nu niet op deze Koninginnedag krijg je je uurloon.

De praktijk is dat het ook niet altijd voor werkgevers even duidelijk is wat wel en wat niet kan. Als je baas het ook even niet weet, laat hem de deze Info lezen, dan is hij helemaal up-to-date.

Heb je vragen of zijn er problemen met het werken op Koninginnedag, laat het ons weten. Leden krijgen bij CNV Dienstenbond juist ondersteuning bij dit soort kwesties als zij daarom vragen.

Voor vragen en/of opmerkingen over deze Info, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 - 5651052 of e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl