PvdA Europees parlement


Europees Parlement stemt in met antidiscriminatiewetgeving

2 april 2009


- Europese christen-democraten stemmen tegen - "Een fantastische overwinning in de strijd voor gelijke rechten", zegt PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt. Zij is wel geschokt over het stemgedrag van de Europese Christen-democraten, bij de stemming vandaag in het Europees Parlement over een nieuwe antidiscriminatie-richtlijn.

Een overgrote meerderheid van de Europese christen-democraten bleek tegen te stemmen. De CDA-europarlementariërs stemden verdeeld. Het voorstel tot nieuwe Europese wetgeving om discriminatie op alle fronten te bestrijden heeft het ondanks deze opstelling van de grootste politieke fractie in het Europees Parlement wel gehaald. Het Europees Parlement bleek bijzonder verdeeld te zijn over de nieuwe wetgeving. De Europese Sociaal-democraten hebben van meet af aan geëist dat deze richtlijn er zou komen. PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt voerde namens de Europese sociaal-democraten de onderhandelingen: "Het is zo belangrijk dat we alle mensen in Europa beschermen tegen discriminatie. Ik vind het absoluut onbegrijpelijk dat een aanzienlijke groep tegen deze voorstellen heeft gestemd. Anno 2009 is het niet uit te leggen dat niet iedereen beschermd is tegen ongelijke behandeling. Discriminatie raakt de hele samenleving en moet op alle fronten bestreden worden."

De voorgestelde nieuwe regels zullen discriminatie op basis van leeftijd, handicap, seksuele geaardheid en religie buiten de werkvloer bestrijden. Deze regels zijn een aanvulling op al bestaande antidiscriminatieregels, die absoluut onvoldoende bescherming bieden. De nieuwe brede anti-discriminatierichtlijn moet er voor zorgen dat Europese burgers zich vrij kunnen bewegen in alle lidstaten zonder enige vorm van discriminatie.

Bozkurt: "Er zijn nog steeds mensen die op basis van hun handicap, seksuele oriëntatie, leeftijd of hun religie gediscrimineerd worden in de Europese lidstaten. Ze krijgen geen verzekering, geen onderwijs of huisvesting wordt hen geweigerd. De nieuwe richtlijn moet daar een einde aan maken. Het wetsvoorstel stelt een redelijke en realistische aanpak voor, met een ruime overgangstermijn waarin overheden en ondernemers aanpassingen kunnen aanbrengen."

De nieuwe wetgeving is voor Nederland niet op alle gronden even ingrijpend. "In Nederland zijn we al verder dan in andere Europese landen als het gaat om de gelijke behandeling van homo´s," volgens Bozkurt, "Maar voor homo´s in Oost-Europa bijvoorbeeld betekent de nieuwe wet dat hen niet een huurwoning of hotelkamer geweigerd mag worden op grond van hun seksuele geaardheid. Nederland loopt echter niet voorop als het om de toegankelijkheid gaat van openbare gebouwen of vervoer voor gehandicapten en ouderen. Dat kunnen we met deze richtlijn nu aanpakken."