Dow Chemical rondt overname Rohm and Haas af

02/04/2009 12:59

Dow Benelux B.V.

En realiseert een wereldmarktleider op het gebied van specialistische chemicalien en geavanceerde materialen

The Dow Chemical Company (NYSE: DOW) heeft maandag 1 april aangekondigd dat zij de overname van Rohm and Haas (NYSE: ROH) heeft voltooid. Dow Chemical heeft in Nederland vestigingen in Terneuzen en Delfzijl. Rohm and Haas heeft in Nederland vestigingen in Delfzijl en Moerdijk.

De overname is een belangrijke stap in Dow's groeistrategie, waarmee de portfolio met prestatieproducten en specialiteitsproducten wordt uitgebreid om zo een gelijkmatigere winstgroei te kunnen behalen. Door het combineren van de technologieën van wereldklasse, het brede geografische bereik en de sterke marktkanalen van beide bedrijven wordt er een gediversifieerde businessportfolio ter waarde van $14 miljard gecreëerd, met de naam Dow's Advanced Materials. Deze divisie is erop gericht $3 miljard extra waardegroeimogelijkheden te behalen, evenals jaarlijkse kostensynergieën ter waarde van $1,3 miljard.

"De voltooiing van deze transactie, en de hieruit voortkomende transformatie van onze businessportfolio, plaatst Dow in de toekomst in een sterke positie", aldus Dow's voorzitter en CEO, Andrew N. Liveris. "Dit is een spannende dag voor alle belanghebbenden van Dow; we streven ernaar te werken volgens een duidelijk en meetbaar plan dat is ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van onze investeerders, medewerkers, klanten en leveranciers, zelfs in de hedendaagse, moeilijke, macro-economische omgeving. Onze eerste belangrijke taak is te zorgen voor een naadloze integratie van Rohm and Haas, zodat de synergieën kunnen worden gemaximaliseerd en optimaal gebruik kan worden gemaakt van de mogelijkheden die deze transactie biedt."

Rohm and Haas vormt het belangrijkste element in Dow's nieuwe Advanced Materials divisie. Pierre Brondeau is benoemd tot voorzitter en CEO van deze divisie, die bestaat uit de volgende elementen: Coatings, Building & Construction, Specialty Materials, Adhesives & Functional Polymers en Electronic Materials.

Transactie maakt aangekondigde beloftes waar

We verwachten dat de oprichting van Dow's nieuwe Advanced Materials divisie zal zorgen voor:

Het leveren van aanzienlijke kosten- en inkomstensynergieën: Op basis van werk dat is uitgevoerd sinds juli 2008 heeft Dow haar jaarlijkse kostensynergieën verhoogd tot een geschatte $1,3 miljard, kapitaliserend op aanvullende kostenbesparingen voor wat betreft gecombineerde inkopen en gecentraliseerde zakelijke dienstverlening.

Het verspreiden van de sterke punten van Rohm and Haas en het aansturen van groei voor het gecombineerde bedrijf: Dow's Advanced Materials divisie zal zorgen voor een breder geografisch bereik, meer marktkanalen en aanvullende technologieën. Daarnaast zal het samengevoegde bedrijf kunnen beschikken over een van de grootste R?-programma's binnen de chemische industrie.

Het mogelijk maken van Dow's transformatie naar een winstgroeibedrijf: Door de businesses voor specialistische chemicaliën en geavanceerde materialen uit te breiden, heeft Dow het zwaartepunt van haar portfolio verplaatst naar dit gebied, met een grotere groei en hogere marge. De Advanced Materials divisie bevindt zich in een sterke positie, met veerkrachtigere markten en businesses die zijn gericht op groei wanneer de economie zich herstelt, zoals coatings, kleefmiddelen en elektronica.

Financiële discipline

Dow heeft besloten gebruik te maken van de optie om de Haas Family Trusts een extra investering van $500 miljoen in Dow-aandelen te laten doen. Dit ligt in lijn met Dow's gedisciplineerde plan voor het opheffen van de overbruggingslening voor de financiering van de Rohm and Haas transactie aan het einde van 2009. Dit zal worden bereikt door de verkoop van bezittingen, de uitgifte van aandelen en schulden, en de eerder aangekondigde vermindering van het dividend om zo geld te besparen.

Overheidsgoedkeuringen

Op 23 januari 2009 heeft Dow overeenstemming bereikt met de Amerikaanse Federale Handelscommissie FTC. Hierdoor werd toestemming verkregen voor de voltooiing van de overname, mits binnen 240 dagen na het afronden van de deal bepaalde acties werden uitgevoerd voor de aanpak van mededingingseffecten. Specifiek gezegd is Dow volgens de voorwaarden van deze overeenkomst verplicht om de volgende businesses af te stoten:

De acrylzuur- en estersfabriek in Clear Lake (Texas) en de aanverwante businesses voor glaciaalacrylzuur, butylacrylaat en ethylacrylaat businesses Noord-, Midden- en Zuid-Amerika

UCAR Emulsion Systems specialty latex businesses in Noord-Amerika

De Noord-Amerikaanse hollow plastic pigment business (ook wel bekend als de hollow sphere particle business)

De toestemming omvat ook een verplichting tot aparthouding (Order to Hold Separate) waarbij Dow wordt verplicht om het concurrentievermogen van deze businesses in stand te houden in afwachting van hun verkoop. Dow moet er ook voor zorgen dat er tussen deze businesses en andere businesses van Dow geen vertrouwelijke informatie wordt uitgewisseld.

Dow heeft al procedures in gebruik genomen om deze FTC-order na te leven; Het bedrijf is actief op zoek naar kopers voor de betreffende businesses. De overname heeft eerder al, op 8 januari 2009, overheidstoestemming gekregen van de Europese Commissie.

Met ingang van vandaag zal de handel in Rohm and Haas-aandelen worden stopgezet.





http://www.dowbenelux.com