Senternovem

02-04-2009 | VROM wijzigt enkele bodemnormen

In april 2009 wijzigt het ministerie van VROM enkele bodemnormen, waaronder die voor barium, drins en DDT's. Aanleiding hiervoor zijn praktijkervaringen, waaruit blijkt dat de huidige normen (in combinatie met het nieuwe standaard stoffenpakket dat sinds 1 juli 2008 van kracht is) onbedoeld leidt tot stagnatie van hergebruik van grond en baggerspecie. Bovendien zouden gesaneerde terreinen weer als ernstig verontreinigd moeten worden aangemerkt.

Het ministerie van VROM concludeert in samenspraak met het ministerie van V&W, RIVM, SenterNovem Bodem+ en vertegenwoordigers vanuit de decentrale overheden en bedrijfsleven dat snelle aanpassing van de normen nodig is. Enkele van deze aanpassingen zijn tijdelijk. Het ministerie van VROM streeft ernaar in 2011 of 2012 een aangepaste normstelling voor barium en verspreiding van baggerspecie te hebben. Evaluatie van het functioneren van het totale nieuwe bodemnormenstelsel wordt meegenomen in de evaluatie van het Besluit bodemkwaliteit in 2011.

Publicatie en inwerkingtreding
De aanpassing van de normen vindt plaats via wijziging van de Regeling bodemkwaliteit (bijlage B), de Regeling uniforme saneringen (bijlage 3) en de Circulaire Sanering Waterbodems (bijlage 1). De huidige Circulaire bodemsanering wordt ingetrokken en vervangen door de nieuwe Circulaire bodemsanering 2009 met wijzigingen van bovenstaande bodemnormen in bijlage 1 van deze circulaire. Publicatie in de Staatscourant en inwerkingtreding van de gewijzigde regeling en circulaires vindt begin april 2009 plaats.

Bijgaande tabel geeft een overzicht van de wijzigingen. Een nadere toelichting op de wijzigingen per stof kunt u tevens downloaden.

De resultaten van eerder uitgevoerde (water)bodemonderzoeken en partijkeuringen kunnen worden hertoetst op basis van de gewijzigde normstelling. Tot slot wordt benadrukt dat het standaard stoffenpakket voor grond, baggerspecie en (water)bodem niet wijzigt. Standaard onderzoek naar de parameters barium, cobalt en molybdeen blijft dus noodzakelijk.

Downloads

Tabel wijzigingen in de normstelling (april 2009) Toelichting per stof op de wijzigingen in de normstelling (april 2009) Zie het origineel