Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam



---

Inzet extra toezichthouders Transvaalbuurt werpt vruchten af

Evaluatie: Gevoel van veiligheid vergroot, aantal aangiftes gedaald

2 april 2009

Inwoners van de Transvaalbuurt in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer voelen zich veiliger op straat dan een jaar geleden. Ook zijn zij minder vaak slachtoffer van overlast en criminaliteit. Het aantal aangiften en meldingen is na de komst van de toezichthouders in 2006 met 15 % gedaald. Inwoners zijn positiever geworden over de rol van de toezichthouders als het gaat om aanspreekbaarheid, behulpzaamheid en oplossingsgerichtheid. Dit blijkt uit de jaarlijkse evaluatie van het project.

Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer zet in de Transvaalbuurt extra toezichthouders in op straat om de veiligheid en leefbaarheid te vergroten. De teams werken in koppels, zeven dagen per week, gemiddeld negen uur per dag. Hun prioriteit ligt bij drugsgerelateerde overlast (dealen en gebruiken) en bij overlast van rondhangende jongeren, omdat dit de meeste invloed heeft op het veiligheidsgevoel en leefbaarheid van de buurt. De toezichthouders werken onder leiding van de politie nauw samen met de Vliegende Brigade.

De nieuwste gegevens, februari 2009 laten een positief beeld zien. Het aantal incidenten, zowel drugsgerelateerde overlast als overlast door jongeren zoals vervuiling, is sterk afgenomen ten aanzien van de start in 2006. In de periode oktober 2007 tot en met 2008 werden 405 incidenten geregistreerd. Tussen oktober 2008 en februari 2009 waren dit er 119. Bewoners en ondernemers geven aan dat de situatie in de buurt verbeterd is. Zij geven het cijfer 7.0 voor de veiligheid overdag en een 6.1 voor de veiligheid 's avonds. Dat is in beide gevallen een halve punt hoger dan tijdens de vorige evaluatie. Het aantal aangiften en meldingen is in 2009 15% lager dan bij de start van het project in 2006.

Stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet: "Het is een eerste, positief resultaat maar we zijn er nog niet. We moeten hard blijven werken om dehet vertrouwen van de bewoners vast te houden want we zien dat de dealerproblematiek hardnekkig is. Daarom vraag ik ook `Mensen, blijf incidenten melden, samen kunnen we het aanpakken'."

De inzet van de toezichthouders wordt continu gemonitord door het stadsdeel. Om een betrouwbare uitspraak te kunnen doen over het effect ervan worden verschillende onderzoeksmethoden ingezet zoals politiecijfers over criminaliteit, dagrapportages van de toezichthouders en logboeken over overlast ingevuld door bewoners en ondernemers.

Reageer

---