Gemeente Bussum

Een stralende Opschoondag 2009
opschoondag 2009 1.JPG

Op zaterdag 21 maart is een groep van circa 20 enthousiaste vrijwilligers, gestoken in groene veiligheidshesjes, gewapend met afvalgrijpers en handschoenen, het dorp in getrokken. Allen hebben meegedaan aan de Landelijke Opschoondag 2009. Bussum heeft zich op deze wijze bij de landelijke actie van de stichting Nederland Schoon aangesloten. Het doel van deze actie is om mensen te attenderen op het zwerfafval dat in het dorp bewust of onbewust achter blijft.

Zwerfafval

Wethouder Gerard Boekhoff heeft tijdens de opening van deze dag gezegd dat zwerfafval een gezamenlijk probleem is en dat we dit ook gezamenlijk dienen op te lossen. Verder heeft hij gemeld dat uit een onderzoek naar de aanwezigheid van zwerfaval is gebleken dat Bussum goed scoort ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Dat wil uiteraard niet zeggen dat de gemeente er daarom niks meer aan hoeft te doen.

Regionaal project

Integendeel zelfs! De komende twee jaar doet Bussum mee aan een gezamenlijke aanpak van zwerfafval in regionaal verband. Gijs van Bezooijen, verantwoordelijk voor het regionale project heeft tijdens deze ochtend laten weten dat de regiogemeenten, de GAD, GNR en Natuurmonumenten gaan samenwerken in de strijd tegen zwerfafval. Op het programma staan bijvoorbeeld onderwijsprojecten, een voorlichtingcampagne en overleg op gebied van handhaving. Dit project wordt ondersteund door een subsidie van het landelijke Impulsprogramma.

Actie

Na de woorden van beide heren is de groep vrijwilligers in het centrum aan de slag gegaan. Het mobiele afvalpunt van de GAD stond op het Juliaplein. De medewerkers deelden leuke cadeautjes uit en gaven voorlichting over afval en zwerfafval in het bijzonder.

Dorp schoon

Het dorp is weer schoon en er is een belangrijk signaal afgegeven: Houdt Bussum schoon!