Gemeente Spijkenisse


Kredietcrisis heeft negatieve gevolgen voor grondexploitatie

02 april 2009

geld

Als gevolg van de kredietcrisis verkeert de economie in Nederland op dit moment in zwaar weer.

Net als in andere gemeenten hebben de recente economische ontwikkelingen ook zijn weerslag op de gemeentelijke grondexploitatie in Spijkenisse. De economische situatie maakt dat de doorlooptijd van diverse projecten wordt verlengd. Opbrengsten worden later ontvangen. Dit leidt tot renteverliezen.

Daarnaast is de verwachting dat de opbrengsten minder zullen stijgen dan in de grondexploitatie verondersteld. Dit leidt tot minder opbrengsten.

Het college stelt de raad voor de grondexploitatie bij te stellen met 27,3 miljoen euro. De effecten van de kredietcrisis zorgen daarin voor het grootste deel van deze bijstelling. Een bijstelling van 22,6 miljoen is een direct gevolg van de kredietcrisis.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Spijkenisse verwerkt de gevolgen van de kredietcrisis in de komende periode tot en met 2012 en volgt daarmee de landelijke trend. De opbrengsten worden gecorrigeerd tot en met 2022.

De verwachting is dat het herstel van de economie zich halverwege 2010 zal aandienen. Op deze manier wordt het beste ingespeeld op de gevolgen van de kredietcrisis zoals deze nu bekend zijn. Het is een realistische aanpak die ervoor zorgt dat er nu maatregelen genomen worden en deze niet op de lange baan worden geschoven.

De bijstelling vindt plaats ten laste van de algemene reserve die daarvoor voldoende ruimte biedt.

Bijlagen


* Reader Gevolgen kredietcrisis Reader 'Gevolgen kredietcrisis voor de grondexploitaties' (pdf; 39 KB)