Gemeente Spijkenisse


Stadhuis krijgt architectuurplaquette

02 april 2009

Het gemeentebestuur van Spijkenisse organiseert op vrijdag 03 april 2009 een feestelijke bijeenkomst voor projectontwikkelaars, bouwbedrijven, opdracht- gevers en architecten die in Spijkenisse aan gebouwen werken en gewerkt hebben.

De aanleiding hiervoor is dat Spijkenisse eind vorig jaar door het Nederlands Architectuurinstituut (Nai) gekozen is als nieuwe Plaquettestad.

Ook op de gevel van het stadhuis prijkt vanaf 03 april 2009 de architectuurplaquette.

Op het programma dat om 15.00 uur start staan toespraken van burgemeester Salet, wethouder Gert-Jan `t Hart en onderdirecteur Peter Haasbroek van het Nederlands Architectuurinstituut (Nai). Daarnaast is er een rondrit per bus langs de architectuur van Spijkenisse en bezoekt het gezelschap 2 gebouwen. Wethouder Gert-Jan `t Hart leidt de bustoer en vertelt onderweg over de architectuur van de gebouwen.

Openluchtmuseum van de 20e eeuw
Spijkenisse is om 2 redenen gekozen door het Nai als nieuwe Plaquettestad. In de stad zijn veel nieuwe gebouwen in aanbouw. De Elementen, De Vier Werelden en Rokade bijvoorbeeld aan de Oude Maas, de futuristische bibliotheek de Boekenberg en het zeer moderne nieuwe theater. Verder heeft de afgelopen jaren het winkelcentrum in het stadshart een metamorfose ondergaan. De tweede reden is dat Spijkenisse wordt gezien als een openluchtmuseum van de 20e eeuw als het gaat om architectuur. In 50 jaar tijd is er zoveel gebouwd in Spijkenisse dat de stad in de jaren 70 de ere-titel "wereldkampioen bouwen in het weiland" verwierf. Een indrukwekkende reeks van vermaarde architecten heeft de afgelopen decennia zijn naam aan Spijkenisse verbonden.

De Architectuurplaquette is een initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut (Nai) om de interesse in architectuur en de betrokkenheid met de bebouwde omgeving te stimuleren. Tijdens de bouwfase informeert het bouwbord over het project, wie het ontworpen heeft, wie opdracht gegeven heeft en wie het realiseert. Eenmaal voltooid gaat het bouwbord weg en blijft het gebouw anoniem achter. Daarom werd de architectuurplaquette in het leven geroepen waarop de naam van het gebouw, de architect, de opdrachtgever, de aannemer en de bouwperiode wordt vermeld. De architectuurplaquette is ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben, die ook tekende voor het ontwerp van de gulden en de Nederlandse zijde van de euro.