Stichting Natuur en Milieu

EU brengt consument in verwarring met nieuw energielabel

2 april 2009 - De Europese Unie heeft op 31 maart 2009 besloten het bestaande energielabel voor huishoudelijke apparaten te veranderen waardoor de simpele A-G schaal wordt losgelaten. Het nieuwe energielabel verschaft geen eerlijke informatie aan consumenten, want onzuinige apparaten krijgen een te hoge waardering. Hierdoor wordt de industrie niet gestimuleerd om hun apparaten zuiniger te maken.

Mirjam de Rijk, algemeen directeur Stichting Natuur en Milieu: Met dit nieuwe energielabel kiest de Europese Unie voor het belang van de achterblijvers in de industrie en maakt het voor consumenten minder gemakkelijk om zuinige apparaten aan te schaffen.

Het huidige A-G energielabel is onder druk van fabrikanten onduidelijker gemaakt door toevoeging van extra energieklassen. Hierdoor is het minder zichtbaar als een apparaat onzuinig is. Fabrikanten zijn bij heldere energielabels bang dat ze onzuinige apparaten niet meer verkopen als er meer zuinige op de markt komen. Terwijl dat nu juist precies nodig is om de klimaat- en energiecrisis aan te pakken.

Naast een besluit over een nieuw energielabel, is ook besloten tot invoering van nieuwe energienormen voor huishoudelijke apparaten. Europese milieuorganisaties, waaronder Natuur en Milieu, zijn blij dat de Europese lidstaten hebben ingestemd met energienormen voor enkele belangrijke productgroepen in de Ecodesign-richtlijn. Het ambitieniveau van deze normen is echter te laag in deze tijd van klimaatcrisis.

De zojuist vastgestelde Ecodesign normen voor koelkasten, televisies en wasmachines dwingen fabrikanten om zuinigere apparaten te produceren en kunnen potentieel jaarlijks 20 Mton CO2 besparen in 2020 gelijk aan de uitstoot van 7 miljoen autos. Dit is echter ver beneden het economisch rendabele potentieel van 30 Mton CO2 reductie waar de milieu- en consumentenorganisaties voor pleiten. Het consumentenbelang is met deze besluiten niet gediend: zij kunnen meer energie en geld besparen met strengere normen.

Mirjam de Rijk: Strenge energienomen zijn een belangrijk instrument om onze levens duurzamer te maken en CO2 -uitstoot zo kosteneffectief mogelijk te reduceren. De nieuwe energienormen voor televisies en koelkasten zijn zo laag vastgesteld dat niet alleen een deel van het energiebesparingspotentieel onbenut blijft, maar ook economische winst. Wij hadden daarom meer ambitie verwacht van Europa!

Milieuorganisaties vinden deze normen een slechte voorbode voor de besluiten die dit najaar vallen over boilers en verwarmingsketels in huizen. Deze producten zijn goed voor net zoveel CO2 -uitstoot als de hele transportsector in Europa, en hebben een enorm besparingspotentieel.

De industrie heeft effectief gelobbyt om te voorkomen dat de Europese lidstaten voor de groenste optie hebben gekozen en dat onzuinige producten van de markt worden geweerd, voegt De Rijk toe. Gelukkig hebben de milieuorganisaties wel afgedwongen dat de normen over drie jaar opnieuw worden bekeken. Tot die tijd zullen we blijven uitleggen waarom dit Europese beleid zo belangrijk is voor consumenten en het milieu.

Publicatiedatum: 02-04-2009